Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας χάνει την ανεξαρτησία της και η λίρα...διολισθαίνει

Morgan Stanley: Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας χάνει την ανεξαρτησία της και η λίρα...διολισθαίνει
Η αφαίρεσης της λέξης ανεξαρτησία από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας... υποτιμήθηκε
Μεγάλη είναι η διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου με αφορμή και αιτία την κατάσταση της οικονομίας ωστόσο ρόλο στην πτώση έχει διαδραματίσει και η εξάλειψη της λέξης ανεξάρτητης.... 
Στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία αφαίρεσε τη λέξη «ανεξαρτησία» από την κεντρική της τράπεζα (CBT).
Αν και ορισμένοι αναλυτές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, συμβουλεύοντας τις αγορές «να εστιάσουν στην έννοια και όχι σε μεμονωμένες λέξεις» και παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Mehmet Simsek, ο οποίος είπε «πως η κερδοσκοπία πάνω στη διατύπωση σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα», πράγματι συντρέχει λόγος ανησυχίας αναφέρει η Morgan Stanley.
Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, έχει ζητήσει επανειλημμένα χαμηλότερα επιτόκια στην Τουρκία και όταν θέλει κάτι ο Erdogan, συνήθως το επιτυγχάνει.
«Στην Τουρκία τα επιτόκια είναι υψηλά και οι τιμές δεν είναι σαν της Δύσης, όπου είναι χαμηλές.
Πρώτα θα πρέπει να μειωθεί το κόστος του χρήματος, διότι όσο το κόστος είναι σε άνοδο δεν μπορείς να βρεις νέους και νέες επιχειρηματίες», είχε δηλώσει στην Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Αττάλεια ο Erdogan.
Με απλά λόγια, σημειώνει, κάποιοι φοβούνται ότι ο Erdogan, μπορεί να κινείται αποτελεσματικά προκειμένου να επισκιάσει τη νομισματική πολιτική, σε μια εποχή που η CBT, χρειάζεται απεγνωσμένα να προχωρήσει σε εξομάλυνση.
Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι 5 από τα 7 μέλη της MPC, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή αναμένεται να διοριστούν μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου του 2016.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τη διαδικασία του διορισμού νέων μελών ως μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας, με την προοπτική να δημιουργήσει μια σημαντική μεταβλητότατα στη αγορά», ανέφερε η Goldman νωρίτερα τον Ιανουάριο, συνεχίζοντας τόνιζε πως οι διορισμοί που λήγουν σε 3-5 μήνες σημαίνει ότι ενδεχομένως θα αναθεωρηθεί το σύνολο της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Σωστά, σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει πως αυτά είναι άσχημα νέα για το οικονομικό περιβάλλον και συμπληρώνει πως σύμφωνα και με την Goldman, «αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για τη νομισματική πολιτική και επομένως θα επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες μακροοικονομικές προοπτικές της Τουρκίας».
Παράλληλα, σημειώνει πως κατά τον περασμένο χρόνο η λίρα βρέθηκε κάτω από βαριά πίεση, στον απόηχο της γενικής διαδρομής των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά και των αναταραχών με τους Κούρδους στα νοτιονατολικά.
Ακόμα κι όταν το νόμισμα βυθίστηκε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν έκανε τίποτα να σταματήσει την κατρακύλα, εκτός από το να ανακοινώσει ένα καινοτόμο "οδικό χάρτη" για τη νομισματική της πολιτική.
Με λίγα λόγια η Τουρκία πρέπει να ξεκινήσει την την αύξηση των επιτοκίων της πριν η αδυναμία της τουρκικής λίρας γκρεμίσει τη στέγη του πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας.
Τελικά, το συμπέρασμα είναι ότι αν ο Erdogan, πετύχει το δικό του, η Τουρκία θα κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση απ'ότι πρέπει, (αν δηλαδή η νεοσυσταθείσα επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, μειώσει αντί να αυξήσει τα επιτόκια), ο φαύλος κύκλος θα συνεχίσει να εξατμίζει την αγοραστική δύναμη των τούρκων πιο γρήγορα από μια μάχη με τους Κούρδους.

Η πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας


Ο πληθωρισμός ήδη κινείται αρκετά υψηλότερα του στόχου, όπως προκύπτει από το γράφημα της Morgan Stanley:



Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες είναι ανησυχητικά υψηλές:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης