Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα capital controls μπορεί να αρθούν το 2016 - Τι είπε για ασφαλιστικό, Grexit

Στουρνάρας (ΤτΕ): Τα capital controls μπορεί να αρθούν το 2016 - Τι είπε για ασφαλιστικό, Grexit
Το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) οφείλεται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές - Aνοικτή γραμμή συνεννόησης με τον πρωθυπουργό
Αισιόδοξος ότι εφόσον η Ελλάδα τηρεί τα υπεσχημένα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit) εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τα capital controls θα είναι σημαντικά λιγότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες, ενώ θεωρεί πιθανόν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων να αρθούν εντός του 2016.
Χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι «ενώ αρχικώς όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο μείον 2,5% φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα σε μηδέν και μείον 0,5% περίπου».
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο bail-in στις ελληνικές τράπεζες, ενώ δήλωσε, ακόμα, πως το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) οφείλεται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας έδωσε «θετική ψήφο» στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας πως οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η προτεινόμενη παρέμβαση στο ασφαλιστικό είναι σοβαρή, καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση βελτιώνει την κατάσταση και μειώνει τη δαπάνη για την δημόσια ασφάλιση από το 2018.
Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για την μεταβατική περίοδο που περιλαμβάνει το σχέδιο «Κατρούγκαλου» έως το 2018, κάτι που σημειωτέον απηχεί και τις απόψεις των πιστωτών.
«Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018.
Για την τριετία αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μη μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών.
Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ότι είναι από τη μείωση της δαπάνης.
Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της ΤτΕ επεσήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς από το 2010 και εντεύθεν έχουν επιδεινωθεί οι μακροοικονομικές συνθήκες.
«Σήμερα και παρά τις περικοπές, τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε συντάξεις, το ποσοστό των συντάξεων, ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα, υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την προοπτική ενός θετικού σεναρίου, ενώ τόνισε ότι «πιστεύω ότι τώρα το έχουν καταλάβει, και ο Πρωθυπουργός το έχει καταλάβει και το οικονομικό επιτελείο.
Γι’ αυτό και έχουμε ανοικτή γραμμή συνεννόησης πια».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει με τους δανειστές από το 2010 και μετά, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη, καθώς «πισωγύριζε» πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη.
Ο ίδιος έφερε τη ελάφρυνση του χρέους ως παράδειγμα.
«Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο λάθος που έγινε από πλευράς εταίρων.
Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ότι είχε προϋπολογιστεί.
Και όμως οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος.
Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω», ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί στο μέλλον εκ νέου το ζήτημα της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι εφόσον η χώρα τηρεί τα υπεσχημένα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο.
«Και αν τεθεί κάτι τέτοιο η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι αντίθετη.
Και στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup και στο Ευρωσύστημα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης