Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «απορροφά» τους πολιτικούς κραδασμούς στην ευρωζώνη

Bloomberg: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «απορροφά» τους πολιτικούς κραδασμούς στην ευρωζώνη
Η κατάσταση «χρηματο-οικονομικής μόνωσης» που προσφέρει η ECB βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όσα συνέβαιναν στην αρχή της κρίσης του ευρώ
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) που εφαρμόζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ECB), Mario Draghi, λειτουργεί προστατευτικά για την Ισπανία απέναντι στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί εκεί μετά τις πρόσφατες εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου 2015.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο έτερο κράτος της Ιβηρικής χερσονήσου - την Πορτογαλία - όταν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2015 διορίστηκαν δύο πρωθυπουργοί σε εφτά εβδομάδες.
Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, στο οποίο τονίζεται ότι το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ECB στην πραγματικότητα αγοράζει χρόνο στους Ισπανούς πολιτικούς, που είναι απασχολημένοι να μαλώνουν για το ποιός θα διαχειριστεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί η διαπίστωση, ότι η διαφορά αποδόσεων των ισπανικών από τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς (spread over Bunds) έχουν αυξηθεί κατά μόλις 6 μονάδες βάσης (+0,06%) από τις ισπανικές εκλογές μέχρι σήμερα.
Στην Πορτογαλία, οι εφτά εβδομάδες πολιτικής αναταραχής του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2015 προκάλεσαν τη διεύρυνση της διαφοράς των πορτογαλικών από τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς (spread over Bunds) κατά μόλις 22 μ.β. (+0,22%), καθώς η ECB αγόραζε και συνεχίζει να αγοράζει 60 δισ. ευρώ χρέους (ομόλογα) μηνιαίως.
Η κατάσταση «χρηματο-οικονομικής μόνωσης» που προσφέρει η ECB βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όσα συνέβαιναν στην αρχή της κρίσης του ευρώ, όταν οι επενδυτές αντιδρούσαν σπασμωδικά σε κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη πολιτική μεταβολή στην ευρωζώνη, οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε δυσβάσταχτα ύψη και σε λύσεις διάσωσης κρατών.
Το Bloomberg τονίζει, ότι ακόμα και στη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, η απόδοση των κρατικών δεκαετών της ομολόγων τη Δευτέρα διαμορφώθηκε σε 1,74%, δηλαδή σε επίπεδο χαμηλότερο από το αντίστοιχο που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει μια οικονομία σε ανάπτυξη και οι πρόσφατες εκλογές της ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή τον Συντηρητικό David Cameron.
Οι ισπανικές πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείουν τη διενέργεια νέων εθνικών εκλογών, οι οποίες ίσως βαρύνουν στην απόδοση των ισπανικών ομολόγων.
Την κατάσταση περιπλέκουν οι πολιτικές περιστάσεις στην Καταλονία - μια περιοχή που παράγει το 20% του ισπανικού ΑΕΠ - στην οποία την Κυριακή ανέλαβε μια τοπική κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της.
Προς το παρόν, η ποσοτική χαλάρωση της ECB επιτρέπει την άμβλυνση των επενδυτικών ανησυχιών αναφορικά με την Ισπανία, όμως σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν και μία πολιτική λύση θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης