Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό - Άρθρο του Διονύση Ρίζου, Δικηγόρου σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό -  Άρθρο του Διονύση Ρίζου, Δικηγόρου σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης
Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν με το ασφαλιστικό;
"Μεγάλες ανατροπές σε σχέση με όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για το ασφαλιστικό σύστημα φέρνει το σχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία της διαβούλευσης με τους δανειστές.
Μεγάλοι χαμένοι της μεταρρύθμισης θα είναι όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του σχετικού νόμου κι έπειτα καθώς πρόκειται να λάβουν μειωμένες συντάξεις από 15% μέχρι και 30% σε ακραίες περιπτώσεις σε σχέση με όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Επίσης στους χαμένους βρίσκονται και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που θα δουν τις εισφορές που απαιτείται να καταβάλλουν να αυξάνονται αρκετά καθώς πλέον θα συνδέονται με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους.
Στους κερδισμένους αντίθετα οι μέχρι σήμερα συνταξιούχοι των οποίων η σύνταξη θα επαναϋπολογιστεί πλην όμως τουλάχιστον μέχρι το 2018 θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τα σημερινά καταβαλλόμενα ποσά στην κύρια σύνταξη.
Επιπρόσθετα όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τις ελάχιστες προϋποθέσεις της 15ετίας και μέχρι 20 ετών ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές που θα λάβουν συντάξεις ίσες σχεδόν με τις σημερινές και σε κάποιες περιπτώσεις ελαφρά αυξημένες.
Οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται πλέον με το σύνολο του ασφαλιστικού βίου για την εξαγωγή των συντάξιμων αποδοχών και με χαμηλότερους συντελεστές ειδικά για την πρώτη 15ετία.
Επιπρόσθετα οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 €.
Με την αλλαγή αυτή στον τρόπο υπολογισμού μεγάλη διαφορά θα δουν οι ασφαλισμένοι που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 35 έως 40 έτη ασφάλισης και μέσες και υψηλές αποδοχές (άνω των 1.000 €) καθώς η σύνταξη που θα λάβουν θα είναι μειωμένη σε σχέση με τα σημερινά ποσά που λαμβάνει ο αντίστοιχος συνταξιούχος κατά 15% έως 30%.
Αυτό καθώς περιορίζεται το ποσοστό αναπλήρωσης στο 55% ή και πιο κάτω πιεσμένο από τις χαμηλότερες συντάξιμες αποδοχές που θα δίνει ο μέσος όρος καθώς και τους χαμηλόυς συντελεστές.
Ακόμη και την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου (2016) η μείωση θα είναι άμεση και θα υπερβαίνει και το 20% καθώς όπως στο νόμο προβλέπεται αυτές οι περιπτώσεις θα λάβουν το 50% της διαφοράς με τον παλαιό τρόπο εφόσον η περικοπή ξεπερνά το 20%.
 Εφόσον είναι μέχρι 20% δεν πρόκειται να λάβουν κάτι επιπλέον.
Για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους που θα συνταξιοδοτηθούν με 15ετία στα 67 η σύνταξη θα είναι στα ίδια επίπεδα καθώς σε σχέση με τα σημερινά καταβαλλόμενα 480 € περίπου, θα λάβουν από 490 έως 505 €.
 Για τους ήδη συνταξιούχους προβλέπεται επανυπολογισμός ΟΛΩΝ των συντάξεων με το ποσό που θα προκύπτει ως διαφορά να καταβάλλεται επιπρόσθετα ως «προσωπική διαφορά» μέχρι το 2018.
Από το 2018 κι έπειτα δεν διευκρινίζεται τις θα συμβεί με την προσωπική διαφορά καθώς το μεν υπουργείο διαβεβαιώνει ότι θα έχει αυξηθεί ο υπολογισμός των νέων συντάξεων μέσω ΑΕΠ και ΔΤΚ πλην όμως δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο να είναι εύκολο να επιτευχθεί.
Για τα ποσά που σήμερα ΔΕΝ καταβάλλονται αλλά έχουν περικοπεί με τις μνημονιακές περικοπές δεν γίνεται καμιά πρόβλεψη ακόμη και για εκείνα που έχουν διεκδικηθεί και κερδηθεί μέσω αποφάσεων του ΣτΕ.
Το πιθανότερο είναι οι συνταξιούχοι να απωλέσουν μια για πάντα τα εν λόγω ποσά.
Επιπρόσθετα δεν γίνεται αναφορά στη «βασική σύνταξη» των συνταξιουχων του πρώην ΤΕΒΕ (220 €) και για το αν θα καταργηθεί κι αυτή πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ θα είναι κατά 220 € χαμηλότερη ή αν θα συμψηφισθεί με την εθνική σύνταξη.
Πέραν των συνταξιούχων μεγάλοι χαμένοι του εν λόγω σχεδίου είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα άνω των 12.000 – 14.000 € καθώς θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται.
Αυτό καθώς καταργείται ο παλιός τρόπος υπολογισμού εισφορών με τεκμαρτά εισοδήματα και ασφαλιστικές κατηγορίες και  γίνεται άμεση σύνδεση των εισφορών με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από τη δραστηριότητα.
Τα ποσοστά καθορίζονται στο 20% για την κύρια σύνταξη, 7,5% για την επικουρική (όπου αυτή προβλέπεται), 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη και 4% για τον κλάδο εφάπαξ (όπου αυτός προβλέπεται).
Κατώτατο όριο υπολογισμού θα είναι το εισόδημα των 586 € / μήνα ενώ ανώτατο το 10πλάσιο αυτού.
Έτσι για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αλλά και του ΕΤΑΑ πρόκειται να δούμε μείωση των απαιτούμενων εισφορών για όσους δηλώνουν εισόδημα μέχρι 12.000 €.
Αντίθετα αύξηση θα έχουμε για τα εισοδήματα από εκεί και πάνω με τα υψηλά εισοδήματα άνω των 30.000 € να υφίστανται τεράστια επιβάρυνση.
Η εν λόγω αλλαγή ουσιαστικά αφαιρεί την ανταποδοτικότητα από τις εισφορές ενώ βρίσκει στην κατηγορία των υψηλότερων εισοδημάτων τα υποζύγια που θα σηκώσουν το βάρος της στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της μη περικοπής των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.
Στον τομέα των επικουρικών οι μειώσεις θα κριθούν εν πολλοίς από την τελική συμφωνία ή μη για την αύξηση των εισφορών των για τις επικουρικές συντάξεις μεταξύ εργοδοτών και κυβέρνησης πλην όμως ενεργοποιείται ο κανονισμός βιωσιμότητας που θα επαναϋπολογίσει τις συντάξεις και σε αυτόν τον τομέα με την πρώτη μείωση να επηρεάζει τις συντάξεις ανώ των 170 €.
Τέλος διοικητικά προβλέπεται η δημιουργία ενός υπερφορέα για όλους με κοινές προϋποθέσεις στην απονομή των παροχών. Ενοποίηση προβλέπεται και για τα οικονομικά στοιχεία των σημερινών φορέων (ακίνητη περιουσία, κινητή, ρευστά διαθέσιμα) από όπου προσδοκά η κυβέρνηση να βρει τη ρευστότητα για να καλύψει το χρημοτοδοτικό κενό για το 2016".

Άρθρο του Διονύση Ρίζου, Δικηγόρου Ειδικού σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης