Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος (υπ. Εργασίας): Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών για το ασφαλιστικό

Κατρούγκαλος (υπ. Εργασίας): Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών για το ασφαλιστικό
"Έχουμε όμως κι εμείς «κόκκινες γραμμές» που θα τις σεβαστούμε μέχρι το τέλος", ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος
Οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι θετικές.
Ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές τις οποίες θα σεβαστεί ως το τέλος, ενώ έκανε λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων, υπογράμμισε πως «προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις , τις οποίες αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε δεν θα λύναμε το ζήτημα, στο πλαίσιο μιας πλήρους, σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».
Όπως είπε για την επίσκεψη, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας «να ενισχύσουμε τα διπλωματικά ερείσματα και γενικά τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό (...) να δείξουμε παντού ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό θέμα, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, καθώς η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους είναι αυτή τη στιγμή το υπ αριθμόν ένα ζήτημα σε όλη την ήπειρό μας».
Ακόμη, κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση στον τομέα του ασφαλιστικού, ανέφερε πως στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν τρία ζητήματα που είναι  η κρίση που έχει υποσκάψει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος, η γενικότερη αμφισβήτηση της κοινωνικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο των τελευταίων νεοφιλελεύθερων δεκαετιών και, ειδικά στην Ελλάδα, το πλήρες ξεχαρβάλωμα που οφείλεται στον στρεβλό χαρακτήρα που από την γένεσή του είχε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Ο υπουργός σημείωσε πως «ερχόμαστε τώρα να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυμένο από την κρίση, την ανεργία, την αδυναμία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους.
Προσπαθούμε λοιπόν να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις - τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα - στο πλαίσιο μιας πλήρους σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».
Όπως είπε, όλα αυτά τα εξήγησε στους συνομιλητές του στην Γερμανία, όπως και στους ευρωπαίους εταίρους μας και η πρώτη αντιμετώπιση ήταν θετική.
Σημείωσε δε, πως «ειδικά βέβαια σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».
Ο υπουργός επανέλαβε πως  οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών είναι θετικές και ότι «στην γενικότερη γεωμετρία της, δηλαδή στην πρόβλεψη μιας εθνικής σύνταξης που θα είχε κυρίως τον χαρακτήρα της αναδιανομής, η πρότασή μας είναι αποδεκτή.
Από εκεί και μετά η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη.
Έχουμε όμως κι εμείς «κόκκινες γραμμές» που θα τις σεβαστούμε μέχρι το τέλος».
Εκτίμησε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο να μπορεί να κατατεθεί στην Βουλή με ολοκληρωμένη την διαπραγμάτευση, εντός του τρέχοντος μηνός, ήτοι του Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης