Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εκλογές ΝΔ: Ο «χρησμός» του Τζιτζικώστα, η προτίμηση του Τσίπρα και το μήνυμα της κάλπης

Εκλογές ΝΔ: Ο «χρησμός» του Τζιτζικώστα, η προτίμηση του Τσίπρα και το μήνυμα της κάλπης
Ντέρμπι η μάχη Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ
Δύο 24ωρα έχουν απομείνει από τις κρίσιμες εκλογές στη ΝΔ για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.
Ενόψει του δεύτερου γύρου της αναμέτρησης ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν και απέκτησαν μείζονα σημασία, ήταν και τα εξής δύο ερωτήματα:
Πρώτον τι θα πράξουν οι Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας που έμειναν εκτός από τον α’γύρο και δεύτερον ποιον αντίπαλο «προτιμά» ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο πρώτο ερώτημα, ο Άδωνις Γεωργιάδης άμεσα γνωστοποίησε τη στήριξη του στον Κ.Μητσοτάκη, βάζοντας θεωρητικά τέλος στο προβάδισμα του Μεϊμαράκη (η διαφορά Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη ήταν λίγο παραπάνω από 45.000 ψήφους, ενώ ο Γεωργιάδης είχε λάβει 46.000 ψήφους).
Συνεπώς τα βλέμματα στράφηκαν στον Απόστολο Τζιτζικώστα για να ζυγιστούν εκ νέου οι ισορροπίες.
Ο κ.Τζιτζικώστας στην επίσημη δήλωση του τήρησε στάση ουδετερότητας, προτρέποντας τους ψηφοφόρους της ΝΔ να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Ωστόσο, η αναφορά του για την ανάγκη για «μια ανανεωμένη και σύγχρονη ΝΔ» ερμηνεύτηκε ως κίνηση στήριξης στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα άλλοι έκριναν ότι «η ψήφος κατά συνείδηση» που πρότεινε, αποσκοπούσε στο να ωφεληθεί ο κ.Μεϊμαράκης.
Πρόκειται για ερμηνείες «τραβηγμένες», που απέχουν από την πραγματικότητα.
Διότι πρώτα από όλα μειώνουν το πολιτικό εκτόπισμα του κ.Τζιτζικώστα.
Εάν ο κ.Τζιτζικώστας ήθελε να ταχθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου, θα το έκανε ευθέως, χωρίς υπονοούμενα και χωρίς χρησμούς.
Διότι διαφορετικά ο κ.Τζιτζικώστας θα είχε προχωρήσει σε ένα μέγιστο πολιτικό ολίσθημα, αναιρώντας επί της ουσίας τον εαυτό του, το πολιτικό του κεφάλαιο και τις πολιτικές του επιλογές.
Εξίσου ανούσιο είναι και το ερώτημα περί προτίμησης του κ.Τσίπρα για το νέο πρόεδρο της ΝΔ.
Η βασική «παραδοχή» ήταν πως ο Τσίπρας προτιμά τον Μεϊμαράκη διότι ήδη τον κέρδισε εύκολα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, γιατί μπορεί να προτάξει το νεαρό της ηλικίας του έναντι του «παλιού» και φθαρμένου πολιτικού προσωπικού και γιατί θεωρείται πιο ανοιχτός σε πιθανή συνεννόηση και συνεργασία.
Αλλά και αυτή η παραδοχή «μπάζει», αν αντιπαραβάλλει κανείς στο επιχείρημα αυτό πόσο πιο εύκολος «στόχος» είναι για τον Τσίπρα ο Κ.Μητσοτάκης, στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνονται οι πλέον φιλελεύθερες πολιτικές.
Θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς πως μια νίκη Μητσοτάκη θα δημιουργούσε τον τέλειο πολιτικό αντίπαλο για τον Τσίπρα, μια και οι ιδεολογικές τους διαφορές θα ήταν πλέον ξεκάθαρες και τελείως διακριτές (μάλιστα ο Τσίπρας θα μπορούσε πιο εύκολα να αυτοπροβληθεί ως ο υπερασπιστής των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων παρά την εφαρμογή μνημονιακής πολιτικής).
Πρόκειται για ερωτήματα που αν και κυριάρχησαν τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν ελάχιστη σχέση με το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών στη ΝΔ.
Οι ψηφοφόροι της ΝΔ καλούνται να επιλέξουν και να εκλέξουν το νέο τους πρόεδρο, επιλογή καθοριστική τόσο για την ταυτότητα όσο και για την επόμενη ημέρα του κόμματος τους.
Είναι αυτοί που θα σταθμίσουν το τι αντιπροσωπεύουν πολιτικά οι κ.κ.Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης και είναι αυτοί που θα επιλέξουν ξεκάθαρα και χωρίς περιττές ερμηνείες, χωρίς ψευτοδιλήμματα τι προοπτική επιθυμούν για το κόμμα τους.
Η απάντηση τους αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης