Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ομάδα Επικοινωνιακής Αντιμετώπισης» από το Μέγαρο Μαξίμου στη μάχη του Ασφαλιστικού - Η ατζέντα Τσακαλώτου

«Ομάδα Επικοινωνιακής Αντιμετώπισης» από το Μέγαρο Μαξίμου στη μάχη του Ασφαλιστικού - Η ατζέντα Τσακαλώτου
Η ατζέντα Τσακαλώτου στη συνάντηση με τον Schaeuble
«Ομάδα Επικοινωνιακής Αντιμετώπισης» συγκροτεί το Μέγαρο Μαξίμου για να προβάλει τις κυβερνητικές θέσεις και κυρίως να «απαντά» στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για το ζήτημα του Ασφαλιστικού.
Μάλιστα, τη Δευτέρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών και δίνοντας κατευθύνσεις, για το πως πρέπει να τοποθετούνται στις δημόσιες εμφανίσεις τους, στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και στις συνεντεύξεις τους στα ΜΜΕ.
Στην «Ομάδα Επικοινωνιακής Αντιμετώπισης» θα μετέχουν αρκετοί από τους 20 βουλευτές, που συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, στο Μεγάρο Μαξίμου, αρχικά με συνεργάτες του Γ. Κατρούγκαλου και μετέπειτα για μία ώρα με τον ίδιο τον υπουργό.
Σε αυτή την Ομάδα που θα αποτελεί την επικοινωνιακή προμετωπίδα του Μαξίμου μεταξύ άλλων θα μετέχουν ο διευθυντής της ΚΟ, Κώστας Ζαχαριάδης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής, οι επικεφαλής των ομάδων συντονισμού κοινοβουλευτικού έργου (ΕΠΕΚΕ), ο γραμματέας του κόμματος και έμπειρα στελέχη της πολιτικής γραμματείας, όπως ο Νίκος Σκορίνης.
Από την ομάδα δεν θα λείπει και το «εγχειρίδιο» βάσει του οποίου θα επικοινωνούν τις θέσεις της κυβέρνησης και το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα ως «ευαγγέλιο».
Στο «εγχειρίδιο» συμπεριλαμβάνονται όλα τα ενημερωτικά και διευκρινιστικά σημειώματα, τα οποία έχει εκδώσει το Μέγαρο Μαξίμου και απαντούν στην επιχειρηματολογία και τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, ενώ οι κ.κ. Κατρούγκαλος, Πετρόπουλος και Νεφελούδης έχουν αναλάβει να δίνουν την κατευθυντήρια γραμμή και τις εξειδικευμένες απαντήσεις στην «Ομάδα Επικοινωνιακής Αντιμετώπισης» για κάθε καινούρια κατηγορία που εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Κατρούγκαλος δεν μετείχε στην απογευματινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι επαφές Τσακαλώτου με ευρωπαίους ομολόγους του στην ατζέντα της απογευματινής σύσκεψης του πρωθυπουργού

Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ο πρωθυπουργός έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις για την ατζέντα του Ευ, Τσακαλώτου στις διαδοχικές του συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές η συζήτηση του υπουργού Οικονομικών με κάθε έναν από τους 7 ομολόγους του θα επικεντρώνεται σε διαφορετικά θέματα, ενώ στην τελευταία και κρισιμότερη, αυτή με τον Wolfgang Schaeuble, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό και της ελληνικής πρότασης για την απομείωση του χρέους.
Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τσακαλώτος σε όλους τους ομολόγους του θα θέσει το θέμα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και της παραμονής του μόνον με συμβουλευτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο αρνείται πεισματικά το Βερολίνο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δηλώσεις Dijsselbloem δημιούργησαν νέο προβληματισμό στους κυβερνητικούς κόλπους, ενώ ο Γ. Σταθάκης ανέπτυξε την πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, την οποία θα συζητήσει ο κ. Τσακαλώτος στις συναντήσεις του με τους ομολόγους του.

Πρόγραμμα επαφών του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με ευρωπαίους ομολόγους του

Διαδοχικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του θα έχει από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Το πρόγραμμα συναντήσεων του Υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:
• Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016/Ρώμη/ κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν, Υπουργός Οικονομικών Ιταλίας.
• Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016/Λισσαβώνα/κ.Μάριο Σεντένο, Υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας.
• Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016/ Παρίσι/ κ. Μισέλ Σαπέν, Υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.
• Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016/ Ελσίνκι/ κ. Αλεξάντερ Στουμπ, Υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.
• Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016/Αμστερνταμ/ κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας & Πρόεδρος του Eurogroup.
• Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016/Βερολίνο/ κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Νέα υπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με κεντρικά θέματα τις επικείμενες επαφές της κυβέρνησης στο εξωτερικό για το χρέος, αλλά και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης (Οικονομίας), Ευκλείδης Τσακαλώτος (Οικονομικών) και Νίκος Παππάς (Επικρατείας), αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρίσκονται οι επικείμενες επαφές του κ. Τσακαλώτου με τους ομολόγους του στο εξωτερικό, η προετοιμασία της κυβέρνησης για το Eurogroup, αλλά και το ασφαλιστικό - με την έκτακτη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο 8/1 στην Ιταλική πρωτεύουσα ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της γειτονικής χώρας Πιερ Κάρλο Παντοάν, ενώ θα ακολουθήσουν οι εξής συναντήσεις:
* Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
* Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας με τον συνάδελφό του Αλεξάντερ Στουμπ.
* Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στο Αμστερνταμ με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρο του Eurogroup.
* Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, όπου ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον οποίο θα κλείσει ο κύκλος αυτών επαφών.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, που προκάλεσε τον προβληματισμό της κυβέρνησης, η οποία «ποντάρει» στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας το Φεβρουάριο 2015, με στόχο την έναρξη για τη συζήτηση της απομείωσης του χρέους στα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου.
Με νεότερο ενημερωτικό του σημείωμα, το Μέγαρο Μαξίμου περνά στην αντεπίθεση και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για «επικοινωνιακά τεχνάσματα», δίνοντας περαιτέρω εξηγήσεις για το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ - χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις - αλλά και το μείζον θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, με παροχή κινήτρων παραμονής στην ασφάλιση.

Το ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

Σχετικά με την δημόσια συζήτηση γύρω από το Ασφαλιστικό.
Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια.
Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα.
Σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος:
Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.
Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.
Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.
2. «Πως μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δις ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;»
Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Η συγκεκριμένη εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης.
Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία.
Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμοιβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης