Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ελλάδα και Ν. Ευρώπη με τις μεγαλύτερες ανισότητες διεθνώς - Οι βαθμολογίες 20 χωρών

Morgan Stanley: Ελλάδα και Ν. Ευρώπη με τις μεγαλύτερες ανισότητες διεθνώς - Οι βαθμολογίες 20 χωρών
Τρίτη η Ελλάδα στη λίστα με την υψηλότερη ανισότητα - Oι χώρες της Ν. Ευρώπης στην χειρότερη θέση
Οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης ειδικά Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ανισότητες παγκοσμίως αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, αν και στο σύστημα παροχών υγείας Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται σε καλύτερη θέση.
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με νεότερη έρευνα της Morgan Stanley, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη ανάμεσα στις 20 εξεταζόμενες χώρες.
Για να υπολογίσουν το δείκτη για την ανισότητα, ο οποίος είναι γνωστός ως MSII, η Morgan Stanley χρησιμοποιεί μία πλειάδα παραγόντων, προχωρώντας πέρα από τα συνηθισμένα.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η διασπορά των μισθών, η δυνατότητα ένταξης σε χώρους εργασίας, η κατάσταση της υγείας και η πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες.
Η έκθεση σημειώνει ότι αυτή η προσέγγιση από πολλά μέτωπα επιτρέπει μια πιο σφαιρική οπτική της ανισότητας.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει το πώς τα πήγαν σε αυτές τις μεταβλητές οι χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση και επισημαίνει τις επιδόσεις σε όλο το φάσμα των δεικτών.
Ο βαθμός 1 είναι ο υψηλότερος βαθμός ανισότητας και το 20 ο χαμηλότερος βαθμός ανισότητας.

1511B72-global inequality developed countries US southern europe

Σύμφωνα με αυτό τον πίνακα, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανισότητας.
Επίσης, ο πίνακας ενισχύει την παραδοσιακή άποψη ότι οι ανισότητες βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο στις σκανδιναβικές χώρες, με τη Νορβηγία, τη Φιλανδία και τη Σουηδία να εμφανίζονται ως οι πλέον ισότιμες κοινωνίες.
Αυτές οι επιδόσεις δίνουν έμφαση στην περίπλοκη φύση των ανισοτήτων και το πόσο σημαντικό μπορεί να είναι να κοιτάζει κανείς πέρα από τους συνηθισμένους δείκτες και δεδομένα.
Για παράδειγμα, εάν υπολογίσουμε την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, βάσει των σταθερών τρόπων υπολογισμού της ανισότητας, η κοινωνία της θα ήταν η δεύτερη πιο άνιση.
Όμως, με βάση τους παράγοντες που υπολογίζει η Morgan Stanley αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας.
Όταν συνυπολογίζονται και οι υπόλοιποι παράγοντες, η Μεγάλη Βρετανία έρχεται στην 12η θέση στη σχετική λίστα.
Η έκθεση επίσης εξετάζει την πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και τις ανισότητες, συμπεραίνοντας ότι μακροπρόθεσμα οι υποκρύπτουσες ανισότητες μπορούν να οδηγήσουν σε άσχημες οικονομικές επιδόσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ανισότητα όντως επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη.
Η έκθεση εκτιμά ότι υπήρξε μία μείωση της προοπτικής της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά -4,7% μεταξύ του 1990 και του 2010 στις ανεπτυγμένες οικονομίες και έως και -10% στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης