Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Ομαδικές παραιτήσεις διευθυντών των δημόσιων μέσων ενημέρωσης

Πολωνία: Ομαδικές παραιτήσεις διευθυντών των δημόσιων μέσων ενημέρωσης
Οι παραιτήσεις έρχονται μετά το νόμο που τα θέτει τα πολωνικά δημόσια μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν οι διευθυντές των καναλιών της πολωνικής δημόσιας τηλεόρασης TVP, μετά την υιοθέτηση στις 31 Δεκεμβρίου από το πολωνικό κοινοβούλιο του νόμου περί δημοσίων μέσων ενημέρωσης.
Ο εν λόγω νόμος τα θέτει υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος , σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα wirtualnemedia. pl., η οποία αναφέρει πληροφορίες περί παραιτήσεων των διευθυντών των καναλιών TVP1 και TVP2, των επικεφαλής του πολιτιστικού καναλιού TVP Kultura, του πρακτορείου ειδήσεων TAI και των γραφείου ανθρωπίνων πόρων της TVP, την Πέμπτη, οι οποίες έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο του οργανισμού.
Αν και δεν γίνεται αναφορά στα αίτια των παραιτήσεων, αυτές χρονικά συμπίπτουν με την ψηφοφορία στην πολωνική Γερουσία, η οποία κυριαρχείται από τους συντηρητικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος PiS, που ενέκρινε τον νόμο, ο οποίος είχε προηγουμένως ψηφισθεί από τη Βουλή.
Βάσει του νόμου αυτού, ο οποίος θα πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda, άμεσα τερματίζονται οι θητείες των μελών των διευθύνσεων και των συμβουλίων εποπτείας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ αρμοδιότητα να διορίζει και να παύει τους νέους επικεφαλής των δημοσίων μέσων ενημέρωσης θα έχει πλέον ο υπουργός Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος η επιλογή γινόταν μέσω διαγωνισμών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (KRRiT).
Πάντως, την αντίθεσή τους απέναντι στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού εξέφρασαν ήδη δημοσιογραφικοί οργανισμοί και οργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (UER/EBU), η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ενώ εξηγήσεις από τη Βαρσοβία ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης