Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι επιχειρηματίες στην Ισπανία για το πολιτικό αδιέξοδο – Θα υπάρξει οικονομικό τίμημα

FT: Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι επιχειρηματίες στην Ισπανία για το πολιτικό αδιέξοδο – Θα υπάρξει οικονομικό τίμημα
Προειδοποιήσεις και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ισπανοί επιχειρηματίες σχετικά με την απειλή ενός παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μήνες αβεβαιότητας και ακυβερνησίας.
Οι αγορές, επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, μέχρι τώρα έχουν παραμείνει σχετικά ήρεμες, καθώς τόσο το χρηματιστήριο της Μαδρίτης όσο και τα κρατικά ομόλογα υποχωρούν οριακά από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, η αίσθηση – διάθεση μεταξύ τραπεζιτών και επικεφαλής επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι.
«Οι αγορές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι στο τέλος θα προκύψει μια λογική λύση. Ειλικρινά, εκτιμώ ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτόν που περιμένουν οι αγορές», σημειώνει ο Antonio Rodriguez-Pina, επικεφαλής της Deutsche Bank στην Ισπανία.
Όπως αναφέρει, «υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών. Υπάρχει ο κίνδυνος μιας αριστερής συμμαχίας στην οποία θα περιλαμβάνονται και ριζοσπαστικά κόμματα και υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και το Λαϊκό Κόμμα καταφέρει ο Mariano Rajoy να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, πολλές από τις πολιτικές τους θα υποθηκευθούν από τους Σοσιαλιστές».
Πρόσθεσε δε, ότι είναι πιθανός οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις μέχρι η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία να ξεκαθαρίσει.
Από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου προέκυψε στην Ισπανία το πιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο στην ιστορία της χώρας, που δεν καθιστά εύκολο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας.
Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy μπορεί να ήρθε πρώτο στις εκλογές, όμως του λείπουν 53 έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, ενώ στερείται ενός προφανούς συμμάχου ώστε να μπορέσει να συμπληρώσει τον αριθμό των εδρών.
Οι Σοσιαλιστές έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα, όμως θα βρεθούν και αυτοί αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα όταν κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Μια πιθανή επιλογή θα ήταν μια συμμαχία Σοσιαλιστών και Podemos (Μπορούμε), ένα σενάριο που οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θα επιθυμούσαν να αποφευχθεί.
«Υπάρχει τεράστια ανησυχία στον ΙΒΕΧ 35», τον δείκτη με τις μεγαλύτερες ισπανικές επιχειρήσεις, σημειώνει ο Lorenzo Bernaldo de Quiros, επικεφαλής της Freemarket, συμβουλευτικής εταιρείας στη Μαδρίτη.
«Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί, θα έχουμε τέσσερις μήνες αβεβαιότητας και αστάθειας. Αυτό θα πλήξει τις επενδύσεις και την κατανάλωση, Θα υπάρξει οικονομικό τίμημα που θα πρέπει να πληρωθεί», τονίζει.
Τα επίσημα ισπανικά επιχειρηματικά λόμπι έχουν καλέσει όλα τα κόμματα να αφήσουν τις διαφορές τους για χάρη της σταθερότητας.
«Βεβαίως υπάρχει ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο, όμως εκτιμούμε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», σημειώνει ο Juan Rossel, επικεφαλής του συνδέσμου εργοδοτών στην Ισπανία CEOE.
Το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές πιθανόν θα παραμείνουν τα κυρίαρχα κόμματα στην Ισπανία, σημειώνει και προσθέτει ότι «ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί, δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομική πολιτική».
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, με την εθνική παραγωγή να αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 3% το 2015 και περί το 2,8% το 2016.
Η ανεργία, που παραμένει ακόμη μία από τις υψηλότερες στο δυτικό κόσμο, έχει υποχωρήσει σταθερά τα δύο τελευταία χρόνια.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης και η εγχώρια ζήτηση αναπτύσσεται με ρυθμό 3,6% φέτος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.
«Η ανάκαμψη είναι ισχυρή. Υπάρχει ακόμη ώθηση που προέρχεται από την κατανάλωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το φθηνό πετρέλαιο και το ευρώ είναι ισχυροί "ούριοι άνεμοι"», σημειώνει ο Antonio Garcia Pascual, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Barclays, ο οποίος επισημαίνει ότι «οι εκλογές δημιουργούν πτωτικούς κινδύνους, ειδικά για τις επενδύσεις. Αυτή είναι η πιο ευαίσθητη μεταβλητή».
Ωστόσο, οι σκεπτικιστές σημειώνουν ότι η πιο σημαντική απειλή για την Ισπανία είναι ένα μακροπρόθεσμο πολιτικό αδιέξοδο, που θα καθιστούσε αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι ακόμη κραυγαλέες οικονομικές αδυναμίες της χώρας, από την αγορά εργασίας μέχρι το έλλειμμα.
«Θα απαιτηθεί πολιτική βούληση για να διατηρηθεί το ενάρετο μονοπάτι της ισπανικής οικονομίας και αυτό είναι τώρα που βρίσκεται σε κίνδυνο», σημειώνει ο Rodriguez-Pina.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης