Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαγκλαντές: Συμφωνία για την κατασκευή δύο πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων με τη Ρωσία

Μπαγκλαντές: Συμφωνία για την κατασκευή δύο πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων με τη Ρωσία
Το πρώτο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2022 και το δεύτερο το 2023
Την κατασκευή δύο πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, παραγωγικής δυνατότητας 1.200 μεγαβάτ το καθένα, προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Μπαγκλαντές.
Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 12,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,5 δισ. ευρώ) και μάλιστα, τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2016 στο Ruppur (Ρούπουρ), στην περιοχή Ισουάρντι, 160 χλμ. από την πρωτεύουσα Dhaka (Ντάκα), όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μπαγκλαντές, Kamrul Islam Bhyian.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει έως και το 90% του συνολικού κόστους του έργου με πιστώσεις, με επιτόκιο Libor συν 1,75%».
Το πρώτο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2022 και το δεύτερο το 2023.
Το Μπαγκλαντές θα αποπληρώσει το σύνολο του δανείου σε μια περίοδο 28 ετών, με μια 10ετή περίοδο χάριτος.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Μπαγκλαντές, Abul Maal Abdul Muhith, πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που θα έχει ολοκληρωθεί ποτέ στη χώρα, θα εφοδιαστεί με έναν αντιδραστήρα νέας γενιάς, ενώ θα έχει διάρκεια λειτουργίας 60 έτη, και η Ντάκα θα έχει την επιλογή να την παρατείνει για άλλα 20 χρόνια.
Τον πρώτο χρόνο η Rosatom θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του εργοστασίου, αφού τεθεί σε λειτουργία προτού το παραδώσει στις αρχές του Μπαγκλαντές.
Επίσης, θα καλύψει τα κόστη των πυρηνικών καυσίμων για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης