Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρομπόλης (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ): Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα

Ρομπόλης (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ): Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προτείνει τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα
Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μπορεί να διασφαλιστεί μέχρι το 2050, χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, μέσω μιας σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση.
Αυτά σημειώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Αυγή» ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.
Συνεχίζοντας, ο κ. Ρομπόλης τονίζει ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε, ενώ η αύξησή του μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα.
Παράλληλα, παραδέχεται ότι αποτελεί λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά επισημαίνει ότι «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μια συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας».
Ακόμη, τονίζει ότι η μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα ανακόψει τη συνεχή μείωση της αγοραστικής ικανότητας των συνταξιούχων και των αρνητικών αποτελεσμάτων της στην οικονομία.
Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου συνεχίζει λέγοντας ότι ο «κουμπαράς» του αποθεματικού για το ασφαλιστικό πρέπει να ενισχυθεί με νέους πόρους, όπως είναι τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων.
Τέλος, ο κ. Ρομπόλης προτείνει τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμά ότι θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης