Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλάξεις για τη νέα Frontex εκφράζουν οι ΥΠΕΞ Ισπανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ελλάδας

Επιφυλάξεις για τη νέα Frontex εκφράζουν οι ΥΠΕΞ Ισπανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ελλάδας
H πρόταση αντικατάστασης της Frontex από την «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής» συναντά ενστάσεις
Τις διαφωνίες τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με το σχέδιο της Κομισιόν για την αντικατάσταση της Frontex εξέφρασαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σήμερα, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες τέσσερις χώρες.
Πιο συγκεκριμενα, ο Επίτροπος Johannes Hahn ενημέρωσε σήμερα το πρωί, εκ μέρους της Κομισιόν, τους υπουργούς για το σχέδιο δημιουργίας της «European Border and Coast Guard», που θα αντικαταστήσει τη Frontex.
Όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν, αυτή προβλέπει ότι η νέα συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή θα έχει αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πόρους και τη δυνατότητα να επεμβαίνει -σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης- ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και άδεια του κράτους-μέλους.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, και της Ελλάδας, ενώ υπήρξαν και υπουργοί που δεν τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα για το θέμα.
Δεν αποκλείεται, όμως, το ενδεχόμενο να εκφρασθούν περισσότερες ανησυχίες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Δεκεμβρίου.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Μέγαρου Μαξίμου, μέχρι την Σύνοδο ο πρωθυπουργός πρόκειται να έχει επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) της Χίου και της Λέρου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιάννη Μουζάλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης