Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Προειδοποιεί για μεγαλύτερο διχασμό στην Ε.Ε. εξαιτίας της ανόδου του λαϊκισμού και ενός Brexit

Standard and Poor's: Προειδοποιεί για μεγαλύτερο διχασμό στην Ε.Ε. εξαιτίας της ανόδου του λαϊκισμού και ενός Brexit
Μια αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν, που θα μετέτρεπε σχεδόν μόνιμους τους συνοριακούς ελέγχους, θα κατέστρεφε την οικονομική ολοκλήρωση και την ανάπτυξη στην Ε.Ε., σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης
Αν και θεωρεί σχεδόν απίθανη την πιθανότητα διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's προειδοποιεί για τον κίνδυνο να καταγραφεί μια «μικρότερη» ένωση ως συνέπεια της ανόδου των λαϊκίστικων κομμάτων ή της απειλής εξόδου κάποιας χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ, κάτι που θα δυσκόλευε την επίτευξη συμφωνιών, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα απάντησης σε μελλοντικές κρίσεις χρέους.
Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του 2015 εντοπίστηκαν συμπτώματα κάποιας διακοπής ή επίσης αναστροφής των στοιχείων της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Ε.Ε.
Υπό αυτή την έννοια, η S&P υπενθυμίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποφεύχθηκε οριακά, ενώ η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πιθανότητα εν όψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί σχετικά στα τέλη του 2017.
«Επίσης, αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει ως μέλος της Ε.Ε., θα μπορούσε να γίνει με κόστος μια σειρά από συμβιβασμούς που θα υπέθεταν ένα «ξήλωμα» ενός μέρους της παρελθούσας ολοκλήρωσης», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
Το Brexit, συμπληρώνει, θα ήταν αρνητικός παράγοντας για την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα μπορούσε να χάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» και να δώσει νέα ώθηση στις φιλοδοξίες ανεξαρτησίας της Σκοτίας.

Προσφυγική κρίση

Παράλληλα, η Standard and Poor's εκτιμά ότι η πρόσφατη προσφυγική κρίση έχει φέρει στο φως τις διαφορές μεταξύ των μελών της Ε.Ε., που έχουν βάλει προτεραιότητα στα εθνικά τους συμφέροντα αντί του να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Υπό αυτή την έννοια, σημειώνει ότι μια αναστολή των συμφωνιών Σένγκεν που θα μετέτρεπε σχεδόν μόνιμους τους συνοριακούς ελέγχους, θα κατέστρεφε την οικονομική ολοκλήρωση και την ανάπτυξη στην Ε.Ε., που θα έβλεπε να αυξάνονται τα κόστη της.
Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια κατάλληλη απάντηση στην προσφυγική κρίση, υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν τα λαϊκίστικα κόμμα και επίσης ξενοφοβικά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τις παρούσες κυβερνήσεις να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο να περιστείλουν αυτή την άνοδο μεταξύ των ψηφοφόρων, απομακρυνόμενες από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η S&P υπογραμμίζει ότι αν ο άξονας που είχαν σχηματίσει Γερμανία και Γαλλία είχε φανεί αρκετά πιο ισχυρός ώστε να ξεπεραστεί οποιοσδήποτε κίνδυνος διχασμού, «οι διαφορετικές οικονομικές πορείες των χωρών έχουν συμβάλει στον να υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες στο Παρίσι και το Βερολίνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης