Τελευταία Νέα
Πολιτική

Περνά χωρίς διαρροές το δεύτερο πακέτο η κυβέρνηση Τσίπρα – Crash test ενόψει Ασφαλιστικού

Περνά χωρίς διαρροές το δεύτερο πακέτο η κυβέρνηση Τσίπρα – Crash test ενόψει Ασφαλιστικού
Τον Ιανουάριο παίζεται το μέλλον της κυβέρνησης
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα περάσει και τον αυριανό «σκόπελο» στη Βουλή, αυτόν του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα.
Χωρίς περαιτέρω διαρροές.
Μια και την παρούσα στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών φαντάζει πραγματικά συμπαγής και πρόθυμη να ταχθεί σύσσωμη στο πλευρό της κυβέρνησης, παρά τις προειδοποιητικές «βολές» που εξαπέλυσε πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μιχελογιαννάκης.
Άλλωστε είναι πρόσφατη τόσο η προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση θα θεωρηθεί «πολιτικά ύποπτη» όσο και η τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο όπου έστειλε σαφές μήνυμα συσπείρωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος ενόψει των δύσκολων «μαχών» που έπονται.
Είναι προφανές πως η πραγματική «μάχη» είναι αυτή που θα δοθεί τον Ιανουάριο για το Ασφαλιστικό.
Εκεί θα κριθούν τα πάντα, ακόμα και η βιωσιμότητα της ίδιας της κυβέρνησης.
Αλλά όσο αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση τόσο αυξάνεται η πίεση και στους βουλευτές της.
Όσο μεγεθύνεται η ανάγκη για λύση από την κυβέρνηση σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα τόσο μεγεθύνεται και η ευθύνη της αντιπολίτευσης.
Από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει μέλλον ως είναι σήμερα και ότι πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τις επόμενες δεκαετίες, για τις επόμενες γενιές.
Αλλά στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, το οποίο προσφέρεται για σκληρή αντιπολίτευση και για επίδειξη μικροπολιτικής διάθεσης, το κύριο βάρος παραμένει στους ώμους της.
Και συνεπώς στους βουλευτές της.
Αυτοί είναι που πρέπει να αντέξουν για να αντέξει η κυβέρνηση.
Τυχόν διαφοροποιήσεις συνεπάγονται την περαιτέρω αποδυνάμωση της κυβέρνησης, αν όχι το πρόωρο τέλος της.
Και το βάρος μιας τέτοιας απόφασης είναι πραγματικά τεράστιο ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί και το ευρύτερο πολιτικό κλίμα.
Η πτώση της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε οικουμενική κυβέρνηση με αποχώρηση Τσίπρα από την πρωθυπουργία, μια και τα υπόλοιπα κόμματα (Ένωση Κεντρώων, Το Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν στήριξη και δεν θα συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ.
Θα πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικά προβληματική αν συνεκτιμηθεί ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν με λίστα, με γνωστή τη συμφωνία και αυτά που έπρεπε να ψηφιστούν.
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας «παίρνει τα μέτρα» του, καθώς όπως πρόσφατα υποστήριξε οι ψηφοφορίες αυτές δεν αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και άρα τυχόν διαφοροποιήσεις δεν οδηγούν σε απώλεια της δεδηλωμένης, η οποία για να χαθεί θα πρέπει να υπάρξει πρόταση δυσπιστίας και να ψηφιστεί από 151 βουλευτές.
Η αυριανή ψηφοφορία και η ψηφοφορία του Ασφαλιστικού είναι οι τελευταίοι «κάβοι» της κυβέρνησης Τσίπρα.
Εάν τους περάσει χωρίς να επιβεβαιωθούν τα χειρότερα για αυτόν σενάρια, το μέλλον τόσο για την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον ίδιο προμηνύεται ευοίωνο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης