Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Σε απολύσεις σοκ, πάνω από 100 χιλιάδων υπαλλήλων προχωρούν 11 μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες το 2015 - 2016

FT: Σε απολύσεις σοκ, πάνω από 100 χιλιάδων υπαλλήλων προχωρούν 11 μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες το 2015 - 2016
Η Barclays και η BNP Paribas, δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα προχωρήσουν σε σημαντική μείωση προσωπικού το 2016
Στη μείωση του προσωπικού τους κατά 100 χιλιάδες προχώρησαν το 2015 οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες με τις BNP Paribas και Barclays να ανακοινώνουν χιλιάδες ακόμη απολύσεις στις αρχές του 2016 καθώς το κύμα των απολύσεων που ξεκίνησε το 2007 δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ύφεσης.
Οι περικοπές το 2015, αποτελούν το 10% του συνόλου των εργαζομένων σε 11 μεγάλες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ολλανδική τράπεζα Rabobank απέλυσε 9 χιλιάδες υπαλλήλους της ενώ μια ημέρα αργότερα η Morgan Stanley ανακοίνωσε την απομάκρυνση 1200 υπαλλήλων μεταξύ των οποίων και όλων όσων εργάζονταν στο τμήμα εισοδήματος.
Η Barclays και η BNP Paribas, δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού όταν θα ανακοινώσουν την νέα στρατηγική της τράπεζας που σκοπεύει σε μείωση κατά 10-20% του λειτουργικού κόστους στον επενδυτικό τομέα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πέλεκυς θα πέσει στην Barclays την 1η Μαρτίου 2016 όταν ο γενικός διευθυντής Jes Staley θα ανακοινώσει την νέα στρατηγική πολιτική για τον επενδυτικό τομέα όπου απασχολούνται 20 χιλιάδες υπάλληλοι.
Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Αντίθετα, η γαλλική BNP Paribas θα ανακοινώσει τις περαιτέρω περικοπές της τον Φεβρουάριο όταν ο επικεφαλής της Yann Gérardin θα ανακοινώσει περικοπές περίπου 1000 εργαζομένων σε υποκαταστήματα της στο Βέλγιο.
Ο τομέας του ανθρωπίνου δυναμικού των τραπεζών αυτών ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων από όσους πραγματικά χρειάζονται γεγονός που προκαλεί μειώσεις στα κέρδη τους σε περιόδους μεγάλης κρίσης.
Οι Deutsche Bank, Credit Suisse και Barclays που άλλαξαν το τελευταίο διάστημα τους επικεφαλής τους έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς περικοπών και λιτότητας καθώς οι νέοι επικεφαλής προσπαθούν να μειώσουν σημαντικά τις τεράστιες απώλειες που παρουσίασαν οι τράπεζες.
Οικονομικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι το 2016 θα είναι χρονιά κατά την οποία θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων, σε περισσότερες τράπεζες από αυτές που έχουν ήδη ανακοινώσει αυτήν τους την πρόθεση καθώς οι νέοι κανονισμοί απαιτούν την διατήρηση των ιδίων κεφαλαίων, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να έχουν υψηλότερα κέρδη για να κρατήσουν υψηλά την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στα επίπεδα της ζήτησης των επενδυτών.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος των περικοπών θέσεων εργασίας μέχρι να επανέλθουν τα RoEs σε ικανοποιητικά επίπεδα», δήλωσε ο Jon Peace , τραπεζικός αναλυτής της Nomura.
Σύμφωνα με τον Mike Mayo, τραπεζικό αναλυτή τη CLSA, «παρότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής μικρότερο αριθμό απολύσεων, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στο 2016».
Οι αμερικανικές τράπεζες απέλυσαν 400 χιλιάδες υπαλλήλους τους τα πρώτα 5 χρόνια της οικονομικής κρίσης δηλαδή το διάστημα 2008-2014 όταν οι 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν τότε περιορίσει τις απολύσεις τους σε 80 χιλιάδες άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης