Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μέγα λάθος η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – Δώστε απεριόριστα κεφάλαια στον EFSF για να στηρίξει κράτη και τράπεζες

Morgan Stanley: Μέγα λάθος η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – Δώστε απεριόριστα κεφάλαια στον EFSF για να στηρίξει κράτη και τράπεζες
«Μέγα λάθος» χαρακτηρίζει την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) η Morgan Stanley στη σημερινή 8σέλιδη έκθεση της με τίτλο «The Economic Consequences of Greece» (οι οικονομικές επιπτώσεις της Ελλάδας», στην οποία και υποστηρίζει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να αλλάξει με σχεδόν μη αναστρέψιμο τρόπο την αντίληψη ότι το χρέος των αναπτυγμένων χωρών είναι χωρίς κίνδυνο για τα κεφάλαια.
Σύμφωνα με την MS η απόφαση να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες στην ελληνική αναδιάρθρωσης μπορεί να εκληφθεί ως ένα «κανάλι» που να ανοίξει τελικά τη μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό γιατί είναι σημαντικό να θεωρείται ότι η επένδυση σε ομόλογα αναπτυγμένων χωρών είναι χωρίς κίνδυνο. Εάν πλέον τα εν λόγω ομόλογα ενέχουν κάποιον κίνδυνο, τότε η ικανότητα των κυβερνήσεων να θέσουν υπό έλεγχο τα κυκλικά φαινόμενα που εμφανίζονται από τις πολιτικές θα μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται ραγδαία τότε το κόστος δανεισμού θα τείνει να αυξάνεται.
Περιορίζοντας την πιστωτική ποιότητα των κυβερνήσεων, τότε αυτόματα αποδυναμώνεται και ικανότητα δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών, από την οποία επωφελούνται στην ουσία και οι τράπεζες. Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν ως αποτέλεσμα την επιταχυνόμενη απομόχλευση των τραπεζών με ταυτόχρονα σοβαρές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα.
Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αναδεικνύει η MS είναι το μέγεθος του EFSF. Αν και το μέγεθος του είναι επαρκές για τη στήριξη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία η δυνατότητες του αυτόματα μοιάζουν μικρές. Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν του και τις συνέπειες από τη χρήση του PSI στην Ελλάδα, τότε η αβεβαιότητα στην ευρωζώνη εντείνεται.
Το παράδοξο ωστόσο για την Morgan Stanley είναι ότι ακόμη και αν υπάρξει αύξηση των διατιθέμενων κεφαλαίων δεν θα επιδράσει σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος. Αυτό που θα αλλάξει όμως τη ροή των εξελίξεων είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο με το οποίο το EFSF να έχει απεριόριστες δυνατότητες να βοηθάει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και αν χρειαστεί και τις ίδιες τις τράπεζες. Αυτό όμως προϋποθέτει την αμέριστη, και χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, στήριξη των αδύναμων κυβερνήσεων από τα ισχυρά κράτη.
Σύμφωνα με την MS, το «κουτί της Πανδώρας» έχει ήδη ανοίξει. Μόνο με την δημοσιονομική σύγκλιση, μέσω της συγκέντρωσης των οικονομικών των κυβερνήσεων, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο το σύστημα και να αποκατασταθεί η ισορροπία στις αγορές της Ευρώπης. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα είναι μακροπρόθεσμη και διαρκής, αλλά την ίδια ώρα η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η διόγκωση των προβλημάτων με την πρόκληση ενός κύματος κρατικών και ιδιωτικών χρεοκοπιών.
Παράλληλα, η Morgan Stanley θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προσφέρει προστασία στο σύστημα, αλλά αυτή θα είναι μόνο προσωρινή. Ενώ η ΕΚΤ μπορεί και έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως δανειστής (τελευταίο καταφύγιο), ωστόσο οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται δεν αφήνουν περιθώρια για τη μονιμοποίηση του ρόλου αυτού. Παράλληλα, όπως ισχύει και για άλλες κεντρικές τράπεζες, όταν οι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων παραμένουν εύθραυστοι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει νομισματική ισορροπία.

Συμμετοχή ή αποχή από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Η Morgan Stanley απαντά ναι, ειδάλλως...haircut 65%

Σε άλλη έκθεση της υπό τον τίτλο “Deal or not deal”, η Morgan Stanley, σχολιάζει την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπου και θεωρεί ότι ο στόχος του 90% που έχει τεθεί από τις αρχές είναι περισσότερο στρατηγικής σημασίας και λιγότερο ρεαλιστικής βάσης.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley αν και ο στόχος του 90% θεωρείται πρόκληση, η υψηλότερη καθαρή παρούσα αξία της συναλλαγής, λόγω και του πρόσφατου sell-off, σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση που ασκείται, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να εφαρμόσει τελικά σωστά και αποτελεσματικά το πρόγραμμα PSI. Ακόμη και αν η συμμετοχή φτάσει στο 70%, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στον τύπο, ο στόχος δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν μάλιστα στο μεταξύ η Ελλάδα καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, ιστορικά υπήρξαν παραδείγματα που υπήρξε μεγάλη συμμετοχή με παράλληλη επίτευξη των στόχων, όπως έγινε και στην Ουρουγουάη.

Οι επιπτώσεις του PSI στη δευτερογενή αγορά
Το κλίμα στην αγορά θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό PSI. Τις επόμενες εβδομάδες η εικόνα για τη διαδικασία θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει, ενώ οι επιπτώσεις στα μεγέθη των συμμετεχόντων θα είναι καίριας σημασίας για τη διαμόρφωση του κλίματος στην δευτερογενή αγορά της Ευρώπης.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο των προσδοκιών, τότε οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα ζήσουν ένα νέο κύμα sell – off σε οποιοδήποτε σημείο της καμπύλης και αν βρίσκονται. Σε περίπτωση επιτυχίας, οι επενδυτές θα στραφούν στα ομόλογα εκείνα των οποίων οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να επωφεληθούν από οποιαδήποτε αντίδραση. Ωστόσο, οι τοποθετήσεις θα είναι μικρής κλίμακας, εκτιμά η Morgan Stanley.

Τι θα γίνει αν επιτύχει το PSI;
Σε περίπτωση που η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάταξης του ελληνικού χρέους στεφθεί και με επιτυχία, τότε νέες ευκαιρίες θα αναδυθούν στην αγορά ομολόγων σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Εάν μάλιστα απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα που προκύπτουν όσον αφορά τη διαπραγμάτευση των νέων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, η εμπορευσιμότητα των τίτλων θα ομαλοποιηθεί. Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει μία bull market, καθώς θα έχει βελτιωθεί το προφίλ του ελληνικού χρέους. Είναι όμως δύσκολο να προβλέψει κανείς που μπορεί να οδηγηθεί η αγορά μακροπρόθεσμα, καθώς ο κίνδυνος θα παραμείνει, με την ένταση του να διαμορφώνεται ανάλογα με τις περαιτέρω κινήσεις τόσο των Ευρωπαίων όσο και της Ελλάδας.

Τι θα γίνει αν δεν επιτύχει το PSI;
Σε περίπτωση που δεν πετύχει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τότε η πιθανότητα μίας βίαιης και άτακτης αναδιάρθρωσης αυξάνεται για την Ελλάδα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε ένα haircut της τάξεως του 65%, ποσοστό που μεταφράζεται σε σημαντικά μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές σε ολόκληρη την καμπύλη των ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης