Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια πραγματοποίησαν οι Στουρνάρας (ΤτΕ), Σταθάκης (Οικονομίας) και Τσακαλώτος (Οικονομικών)

Συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια πραγματοποίησαν οι Στουρνάρας (ΤτΕ), Σταθάκης (Οικονομίας) και Τσακαλώτος (Οικονομικών)
Η κεντρική τράπεζα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή του επίμαχου νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια
Για το πλαίσιο διάθεσης «κόκκινων» δανείων (NPLs) των τραπεζών σε τρίτους - εξειδικευμένες εταιρείες και funds - συνομίλησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2015 ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της τριμερούς συζήτησης ήταν το νομοσχέδιο μεταφοράς (πώλησης) κόκκινων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες ή funds, κάτι που αποτελεί ένα εκ των 13 προαιπαιτουμένων προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή του επίμαχου νομοσχεδίου, που έχει ως βάση του τον Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίο πρόσφατα είχε αναθεωρήσει η Τράπεζα Ελλάδος.
Στις 19:00 ξεκινάει νέα συνάντηση του κ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, με νέο «αγκάθι» τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 9 Δεκεμβρίου: 
Το 10% των NPLs ή 10 δισ. των ελληνικών τραπεζών σε βάθος 2 ετών θα μπορούσαν να πωληθούν σε distress funds

Περίπου το 10% των NPLs ή 10 δισεκ. των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να πωληθούν σε distress funds
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια κυρίως μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσαν να πωληθούν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια σε διεθνή funds.
Η Τρόικα επιμένει ώστε να υιοθετηθεί στην Ελλάδα το μοντέλο Κύπρου όσον αφορά τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει γενική απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων σε distress funds.
Η Τρόικα πάντως ζητάει τα distress funds να μπορούν να αγοράζουν όλα τα είδη κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες
Το ζήτημα των NPLs και η πώληση τους σε distress funds συνεχίζει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης Ελλάδος και δανειστών.
Οι δανειστές ζητάνε τα distress funds να μπορούν να αγοράζουν οτιδήποτε και η Ελλάδα αντιπροτείνει πώληση μόνο επιχειρηματικών προβληματικών δανείων.
Στόχος είναι άμεσα να υπάρξει το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να πουλάνε δάνεια.
Βέβαια η πώληση πέραν από την νομική διάσταση απαιτεί λογική τιμή.
Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διεθνή funds και έχουν προτείνει εξευτελιστικές τιμές για την αγορά προβληματικών δανείων, σε τιμές π.χ. ακόμη και 5% της ονομαστικής αξίας.
Προφανώς τέτοιες τιμές δεν έχουν καμία αξία και δεν θα έχει νόημα καμία διαπραγμάτευση.
Ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια που υπάρχουν και μεγάλες εμπράγματες εξασφαλίσεις είναι προφανές ότι οι τιμές πρέπει να κινούνται μεταξύ του 30% με 45% της αρχικής ονομαστικής αξίας.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά θα δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους με βάση το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στην Κύπρο.
Το κυπριακό μοντέλο περιλαμβάνει ένα μηχανισμό πιστωτικών διευκολύνσεων με την υποχρέωση τα σχήματα που εμφανίζονται να διεκδικούν δάνεια δεν μπορεί να είναι τα κλασσικά SPV αλλά funds με μετοχική σύνθεση.
Ταυτόχρονα θα ανοίξει και το κεφάλαιο των συνεργασιών των τραπεζών με διεθνείς εισπρακτικές εταιρίες τύπου Alpha bank με την Ισπανική Actua
Η ΤτΕ βρίσκεται στην τελική φάση θέσπισης του νέου νομικού πλαισίου ενώ υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει και η πρώτη αξιολόγηση των τραπεζών όσον αφορά την διαχείριση των NPLs.
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Blackrock που παραδόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος αρχές Νοεμβρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέχρι τώρα διαχείριση των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες είναι απογοητευτική.
Η Blackrock προτείνει λύσεις και τρόπους αξιοποίησης των NPLs κατά τράπεζα ενώ αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες με βάση τον ρυθμό αξιοποίησης των προβληματικών δανείων τους.
Με βάση πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 2016 θα πραγματοποιήσει μια πολύ αναλυτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ενώ θα υπάρχουν και ξεκάθαρες εντολές κατά τράπεζα.
Η διαχείριση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών θα εποπτεύονται από την ΤτΕ.
Η Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί και το κυριότερο θα επιβάλλει στόχους σε κάθε τράπεζα.
Η έκθεση της Blackrock δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόβλημα των NPLs ύψους 100-105 δισεκ. δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιφανειακά ούτε με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Blackrock αναφέρει ότι οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες είναι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα και δεν αποτελούν στρατηγικές κινήσεις με μακροπρόθεσμη στόχευση.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει ελάχιστες κινήσεις που αν μη τι άλλο δεν ικανοποιεί τις θεσμικές αρχές.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της Blackrock είναι ότι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και οι 4 τράπεζες βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο διαχείρισης των NPLs δηλαδή όλες βρίσκονται κάτω από την βάση.
Η Blackrock προτείνει κατηγοριοποιήσει προβληματικών δανείων και κατά τράπεζα εστιάζεται στις βασικές πηγές αδυναμίας.
Π.χ. διαφορετική αντιμετώπιση έχει η Εθνική στα στεγαστικά με την Πειραιώς και άλλη αντιμετώπιση στα προβληματικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Alpha και η Eurobank.
Τι πρωτοβουλίες μπορούν να ληφθούν;
Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι χρειάζεται υπερβολικά πολύ μεγάλη προσπάθεια στην διαχείριση των NPLs των προβληματικών δανείων και η αφετηρία εκκίνησης των τραπεζών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική.
Είναι προφανές λοιπόν γιατί η Blackrock αλλά και η Τρόικα δίνουν τόσο μεγάλη βαρύτητα στα προβληματικά δάνεια γιατί αν δεν επιλυθεί το ζήτημα αυτό…οι τράπεζες πάλι σύντομα θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης