Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το γεν απειλεί την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου το 2016 ως το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση

Το γεν απειλεί την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου το 2016 ως το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση
J.P. Morgan και Morgan Stanley εκτιμούν ότι το ιαπωνικό νόμισμα θα ξεπεράσει τα «ανταγωνιστικά» του νομίσματα
Ύστερα από τις απώλειες ρεκόρ που κατέγραψε, το ιαπωνικό νόμισμα θα διεκδικήσει από το δολάριο την πρωτοκαθεδρία ως το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση το 2016, σύμφωνα με τις δύο μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, J.P. Morgan και Morgan Stanley.
Οι δύο αυτές τράπεζες εκτιμούν ότι το ιαπωνικό νόμισμα θα ξεπεράσει όλα τα «ανταγωνιστικά» του νομίσματα, βάζοντας τέλος στην πτώση σχεδόν 40% που καταγράφει τα τελευταία τέσσερα χρόνια έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Το αυξανόμενο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, σημειώνουν οι J.P. Morgan και Morgan Stanley, εμποδίζει την κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of Japan, να αποδυναμώσει τη συναλλαγματική του ισοτιμία μέσω πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης και η κυβέρνηση θα βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας.
«Εκτιμούμε ότι το γεν θα είναι ισχυρότερο του δολαρίου», σημειώνει ο Calvin Tse, αναλυτής της Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη και προσθέτει ότι «δεν αναμένουμε από την Bank of Japan να ανακοινώσει άλλα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο επόμενο έτος».
Αν και η γενική αίσθηση είναι ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του γεν έναντι του δολαρίου θα παραμείνει κοντά στο χαμηλό 13 ετών, στα 125,86 γεν ανά δολάριο, επίπεδο που έφθασε τον Ιούνιο, σε έρευνα του Bloomberg περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το γεν θα φθάσει στα 120 γεν ανά δολάριο ή θα καταστεί ακόμη ισχυρότερο κατά τη διάρκεια του 2016, όπως συνέβη στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι μέσες εκτιμήσεις είναι ότι θα πέσει στα 125 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, περί τις 11:00 π.μ. η ισοτιμία του γεν διαμορφώνεται στα 123,02 γεν ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση 0,29%.



Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος θα ενισχυθεί στα 115 γεν ανά δολάριο μέχρι το τέλος του 2016, ενώ η J.P. Morgan ότι θα φθάσει στα 110 γεν ανά δολάριο, που είναι η πιο αισιόδοξη εκτίμηση μεταξύ άνω των 50 ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg.
Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 110 και 135 γεν ανά δολάριο, υπογραμμίζοντας τον διχασμό που υπάρχει μεταξύ των αναλυτών.
Αφού υποχώρησε έναντι των 16 μεγαλύτερων ανταγωνιστικών του νομισμάτων τα τρία χρόνια μέχρι το 2014, το γεν έχει σταθεροποιηθεί φέτος εν μέσω ενδείξεων ότι η Bank of Japan ίσως να έχει τελειώσει με το πρωτοφανές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Τον επόμενο χρόνο, το γεν θα καταστεί το ισχυρότερο νόμισμα μεταξύ του Group των 10», σημειώνει ο Tohru Sasaki, επικεφαλής έρευνας των αγορών της J.P. Morgan στο Τόκιο και προσθέτει ότι «είναι λίγο δύσκολο να περιμένει κανείς συνεχή υποτίμηση του γεν μόνον εξαιτίας της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης».



Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι προβλέψει των J.P. Morgan και Morgan Stanley έχουν αποδειχθεί ακριβείς και στο παρελθόν, καθώς και οι δύο προέβλεψαν στα τέλη του 2014 ότι το γεν θα διαπραγματευόταν στα 123 γεν ανά δολάριο στο δεύτερο τρίμηνο, με το ιαπωνικό νόμισμα να κλείνει στα 122,5 γεν.
Επίσης, περί τα μέσα του 2015 εκτίμησαν ότι το ιαπωνικό νόμισμα θα κινούνταν προς τα 121 γεν ανά δολάριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, λιγότερο από τρία γεν από τα σημερινά του επίπεδα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης