Πολιτική

Τζιτζικώστας (ΝΔ): Η αναγέννηση της χώρας μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μια νέα μεγάλη Κοινωνική Συμφωνία

Τζιτζικώστας (ΝΔ): Η αναγέννηση της χώρας μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μια νέα μεγάλη Κοινωνική Συμφωνία
«Μαγικές συνταγές στο ασφαλιστικό δεν υπάρχουν», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας
«Πρέπει να λυθούν τρία προβλήματα που δημιουργήθηκαν ή διογκώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Η άρση των capital controls, η επιστροφή των οφειλών του δημοσίου και η αποκατάσταση της ρευστότητας», τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» αναφέρεται στην οικονομία, το φορολογικό, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να προέλθει μέσα από «ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο με στόχο την παραγωγή εθνικού πλούτου και την ενίσχυση με κίνητρα της ελεύθερης οικονομίας».
Μεταξύ άλλων προτείνει την καθιέρωση ρήτρας αυτόματης μείωσης φορολογικών συντελεστών, καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 20%, αλλά και μείωση των εξαιρετικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.
Ειδικότερα, ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει «έχω διαφορετική και ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα βγούμε από τη μέγγενη της δυσβάσταχτης δημοσιονομικής πολιτικής.
Πρότεινα την καθιέρωση ρήτρας αυτόματης μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Να συνδέεται δηλαδή σε ετήσια βάση η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.
Ο στόχος είναι η σταδιακή προσέγγιση και καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή φόρου, flat tax rate, 20% για όλα τα εισοδήματα και τη φορολογία κεφαλαίου.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο.
Χρειάζεται όμως να ασχοληθούμε συστηματικά και με τις παραινέσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μείωση των διοικητικών βαρών.
Το σημαντικότερο είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων».
Επίσης, προσθέτει ότι πρέπει επιτέλους η χώρα να αποκτήσει νέο Αναπτυξιακό Νόμο, νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό και να τρέξει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
«Πιστεύω ότι η αναγέννηση της χώρας μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μια νέα μεγάλη Κοινωνική Συμφωνία.
Από ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο με στόχο την παραγωγή εθνικού πλούτου και την ενίσχυση με κίνητρα της ελεύθερης οικονομίας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε ότι παρουσίασε πρόσφατα έντεκα πυλώνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και μάλιστα κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
όπως αναφέρει, για τα σενάρια περί Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, «πρέπει όσοι διακινούν τέτοιες ιδέες να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει με καλό μάτι προτάσεις που ανατρέπουν τους ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Προτείνω την καθιέρωση ενός flat tax rate στο επίπεδο του 10% για τον κλάδο της καινοτομίας, ο οποίος σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένος και συνεπώς δεν δημιουργεί οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό».
Κάνοντας αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζει ότι εκτός από τη μείωση των φορολογικών βαρών, πρέπει να λυθούν τρία μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ή διογκώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Η άρση των capital controls, η επιστροφή των οφειλών του δημοσίου και η αποκατάσταση της ρευστότητας.
Σημειώνει δε, πως θα πρέπει  να ληφθεί και μέριμνα για τον εξορθολογισμό των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των φόρων πολυτελείας και των δημοτικών τελών, να αναβαθμιστούν οι τοπικές εμπορικές αγορές ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα, να ξεκινήσουν εντατικότεροι έλεγχοι με έμφαση στις ενδο-ομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές, να δημιουργηθούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν ως “one stop shop”, δηλαδή ως σημεία μοναδικής επαφής για κάθε συναλλαγή του επιχειρηματία με το Δημόσιο.
Για το ασφαλιστικό ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση απαιτείται ραγδαία μείωση της ανεργίας με νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω νέων επενδύσεων αλλά και ο εξορθολογισμός του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών.
«Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ήδη υψηλές και περαιτέρω αύξηση τους θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αδήλωτης εργασίας και της ανεργίας και νέα μείωση εσόδων.
Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσουμε στη μείωση των εξαιρετικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.
Επιπρόσθετα, έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο να υπάρξει άμεση προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων, που προβλέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης