Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η… ξαφνική αγάπη της Morgan Stanley για το Ιράν και η επανένταξή του στην παγκόσμια οικονομία

Η… ξαφνική αγάπη της Morgan Stanley για το Ιράν και η επανένταξή του στην παγκόσμια οικονομία
«Η επανένταξη του Ιράν το σπουδαιότερο γεγονός στην παγκόσμια οικονομία από την πτώση του τείχους του Βερολίνου», σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα 
Η επανένταξη του Ιράν είναι το σπουδαιότερο γεγονός στην παγκόσμια οικονομία από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η αμερικανική, επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Ειδικότερα, σημειώνει πως «το Ιράν είναι η μεγαλύτερη οικονομία που “επιστρέφει” στην παγκόσμια οικονομία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και οι ομοιότητες στις δύο καταστάσεις περιλαμβάνουν την περιπλοκότητα των κυρώσεων, η προσπάθεια για πολιτική επαναπροσέγγιση με τη Δύση και ο τεράστιος ενεργειακός πλούτος του Ιράν».
Ειδικότερα, το Ιράν είναι τέταρτο παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου (Exhibit 6) και δεύτερο, μετά τη Ρωσία, σε αποθέματα φυσικού αερίου (Exhibit 7).
Iran oil and gas
Παράλληλα, το Ιράν είναι μια χώρα με τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανέλιξης, η οποία εμποδίστηκε από τις δυτικές κυρώσεις.
Μάλιστα, πριν από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, η χώρα είχε μια ευημερούσα μεσαία τάξη που της άρεσε η δυτική μόδα και ο καταναλωτισμός.
Επιπλέον είναι η πλέον μορφωμένη χώρα της περιοχής, ενώ το 60% του πληθυσμού είναι νεότερο των 30 ετών.
Οι δυνατότητες για οικονομική ανάκαμψη όταν αρθούν οι κυρώσεις είναι αρκετά σαφείς.
Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι από πολλές απόψεις, δεν υπάρχει άμεσο παράδειγμα σύγκρισης για το Ιράν, λόγω του οικονομικού μεγέθους του, της κλίμακας των κυρώσεων και το πολιτικό καθεστώς στη χώρα.
Ειδικότερα, η δυνατότητα επανένταξης του Ιράν στην παγκόσμια οικονομία είναι αναμφισβήτητα ανεξερεύνητο έδαφος καθώς δεν υπάρχει άλλη οικονομία – ηγέτης στους υδρογονάνθρακές που να έχει υποβληθεί σε συγκρίσιμες οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το ΑΕΠ του Ιράν θα αυξηθεί με ρυθμό 6,7% το 2017, ήτοι με πολύ ταχύ ρυθμό, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης