Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τι να περιμένουμε από την ΕΚΤ; - Στο -0,30% το επιτόκιο καταθέσεων και επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης κατά 720 δισ

tags :
Nomura: Τι να περιμένουμε από την ΕΚΤ; - Στο -0,30% το επιτόκιο καταθέσεων και επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης κατά 720 δισ
To συνολικό ποσό της ποσοτικής χαλάρωσης θα φθάνει  στα 1,86 τρισεκ ευρώ που αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Η τελευταία συνεδρίαση του 2015 για την ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου και τι να περιμένουμε, αναφέρει σε ανάλυση του ο ιαπωνικός οίκος Nomura.
Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης  στις 3 Δεκεμβρίου, με το Διοικητικό Συμβούλιο να ανταποκρίνεται στο γεγονός της παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού από ότι αναμενόταν.
Ο πληθωρισμός δείχνει ότι παρά τις παρεμβάσεις που έχουν υπάρξει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει χαμηλά και ο στόχος του 2% δεν καθίσταται εφικτός.
Με βάση το βασικό σενάριο της Nomura η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 0,10% στο -0,30% από -0,20% (είναι ήδη αρνητικό το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων) ενώ θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις στο μέλλον.
Παράλληλα θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017 ίσως και αργότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν για το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.
Παράλληλα η Nomura αναμένει ο μηνιαίος ρυθμός αγορών τίτλων να αυξηθεί σε τουλάχιστον 70 δισ (από τον Ιανουάριο του 2016), προκειμένου να παρέχει μεγαλύτερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό οίκο αναμένεται διεύρυνση του καταλόγου των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων περιλαμβανομένων και μη κρατικών ομολόγων για να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του προγράμματος.
Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αυξηθεί τουλάχιστον 720 δισεκ. ευρώ.
Το συνολικό ποσό της ποσοτικής χαλάρωσης θα φθάνει στα 1,86 τρισεκ ευρώ που αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Αν και οι προσδοκίες της αγοράς από την ΕΚΤ είναι πιο μεγάλες, δηλαδή περιμένουν μεγαλύτερη μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων από 0,10% ωστόσο κατά την Nomura η ΕΚΤ θα προβεί σε μια μείωση 0,10% στα επιτόκια καταθέσεων αλλά θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης στο μέλλον.
Ωστόσο αν υπάρξει μεγαλύτερη μείωση στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων τότε η επίδραση στις αγορές συναλλάγματος και ειδικά στο ευρώ θα είναι μεγαλύτερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης