Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση η τουρκική λίρα μετά το θερμό επεισόδιο Τουρκίας - Ρωσίας – Οριακές απώλειες για τον δείκτη BIST 100

Υπό πίεση η τουρκική λίρα μετά το θερμό επεισόδιο Τουρκίας - Ρωσίας – Οριακές απώλειες για τον δείκτη BIST 100
Ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστήριου κινείται οριακά σε αρνητικό έδαφος, στις 76.197,92 μονάδες
Υπό πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται η τουρκική λίρα, μετά την κατάρριψη την Τρίτη, ρωσικού πολεμικού αεροσκάφος από την Τουρκία, αν και η αδυναμία που παρουσιάζει είναι ήπια.
Το αμερικανικό δολάριο ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι της τουρκικής λίρας σήμερα το πρωί, στα 2,88 τουρκικές λίρες, μετά τις απώλειες για το τουρκικό νόμισμα χθες, αν και σε επίπεδο μήνα η λίρα δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα, παραμένοντας σταθερή.
Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά το ανοδικό ξεκίνημα οι μετοχές έχουν επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, αν και οι απώλειες για τον δείκτη BIST 100 είναι οριακές, μετά την πτώση 4,7% που σημείωσε χθες.
Ο δείκτης περί τις 12 μ. κινείται σε οριακά αρνητικό έδαφος, διαπραγματευόμενος στις 76.197,92 μονάδες.
Όπως σημειώνει η Commerzbank, δεν παίζονται μόνο γεωπολιτικά θέματα.
Η λίρα, σημειώνει, δέχθηκε χθες ήπιες πιέσεις, μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, καθώς η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους οδήγησε σε διπλωματική κλιμάκωση, με την εμπλοκή και του ΝΑΤΟ.
Πέραν τούτου, όμως, επισημαίνει η Commerzbank, ο φόβος των αγορών ότι ο πρόεδρος Erdogan θα αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής επιβεβαιώθηκε χθες, με τον ορισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς αποκλείστηκε ο πρώην υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, Ali Babacan και ο οποίος έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των διεθνών επενδυτών για την ισορροπημένη και κεντρώα στάση του.
Η συνολική εικόνα, σύμφωνα με την Commerzbank, στηρίζει το βασικό της σενάριο ότι θα υπάρξουν ισχυρές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης από το νέο υπουργικό συμβούλιο και θα δοθεί ώθηση προς χαμηλότερα κατά μέσο όρο επιτόκια στην οικονομία, με τη μείωση του πληθωρισμού να είναι απίθανο να βρεθεί στο επίκεντρο.
Τέλος, εκτιμά ότι η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας θα κινηθεί μέχρι τα τέλη του 2016 στις 3,20 τουρκικές λίρες.
Από την πλευρά της, η Royal Bank of Scotland σημειώνει ότι η μετά τις εκλογές ανάκαμψη της τουρκικής λίρας οφείλεται εν μέρει στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Όπως σημειώνει, «το γεγονός ότι ο πρώην τσάρος της οικονομίας, Ali Babacan, δεν μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα και το γεγονός ότι ο γαμπρός του Erdogan, Berat Albayrak, ορίστηκε ως υπουργός Ενέργειας καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι σχεδόν απίθανο να έχει φιλική στην αγορά ατζέντα.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι η συνολική γραμμή της κυβέρνησης είναι περισσότερο ισορροπημένη, εξαιτίας του ορισμού του Simsek ως αναπληρωτή πρωθυπουργού με χαρτοφυλάκιο την οικονομία.
Ο ορισμός της νέας κυβέρνησης, που σύμφωνα με την RBS ήταν ήπια αρνητική και η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ίσως να σηματοδοτήσουν το τέλος του ράλι που καταγράφει η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης