Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem : Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της - Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης

Dijsselbloem : Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της - Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης
Εγκρίθηκε η άμεση εκταμίευση των δόσεων 2+10 δισ ευρώ προς την Ελλάδα
(upd4) «H Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις μεταρρυθμίσεις του πρώτου πακέτου που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, δεδομένο που ανοίγει το δρόμο για την Αθήνα να λάβει την επόμενη δόση» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem στο Reuters.
«Το EWG συμφώνησε πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρώτο σετ προαπαιτούμενων αλλά και τα μέτρα που είναι αναγκαία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Πρόσθεσε πως η συμφωνία θα επιτρέψει στον ESM να αποφασίσει και για την μεταφορά κεφαλαίων που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Ο ESM διαθέτει ήδη 10 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό. 
Είχε προηγηθεί η θετική εισήγηση του EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης 2+10 δις ευρώ στην Ελλάδα, αφού το κουαρτέτο των δανειστών αξιολόγησε θετικά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, από τη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, «ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του σημερινού EuroWorking Group σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.
Η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών, η οποία σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές ήταν θετική, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα (περίπου 17:30 ώρα Ελλάδας) και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Στο μεταξύ, εγκρίθηκε και τυπικά η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. και της μεταφοράς των αναγκαίων, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κεφαλαίων στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews: 

Την έγκριση του για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα δώσει σήμερα το EuroWorking Group, μετά και την έγκριση του νομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή.
Το EuroWorking Group θα εισηγηθεί θετικά προς το Eurogroup, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση τα 2 δισ. ευρώ, ενώ και ο ESM, αναμένεται να δώσει την τυπική έγκριση για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici χαιρέτισε την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή.
Με μήνυμά του στο Twitter λίγη ώρα πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, ο P. Moscovici τόνισε ότι «η ψήφιση των προαπαιτούμενων από τους Έλληνες ήταν ένα ακόμα θετικό βήμα.
Η Κομισιόν, μαζί με τους άλλους θεσμούς, θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα ενημερώσει το EWG αύριο 20 Νοεμβρίου».
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι χτες το βράδυ η Βουλή ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία έχασε δύο βουλευτές.
Οι Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος διαφοροποιήθηκαν από τις «γραμμές» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ. ΕΛΛ. και τέθηκαν εκτός των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Κομισιόν: Καλωσορίζει την έγκριση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα – Σχοινάς: Προχωράμε στα επόμενα βήματα

Την έγκριση του πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, που ήταν απαραίτητα προκειμένου να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και του ποσού των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καλωσόρισε η Κομισιόν.
Σε δηλώσεις του ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, τόνισε ότι η E.E. καλωσορίζει την υιοθέτηση των μέτρων του πολυνομοσχεδίου και πρόσθεσε ότι τώρα η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να λάβει τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα.

(Πρώτη ενημέρωση 09:28, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης