Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Οι επενδύσεις της EBRD ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις

Στουρνάρας (ΤτΕ): Οι επενδύσεις της EBRD ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά από την τεχνογνωσία και τη χρηματοδότηση που μπορεί να συνεισφέρει η EBRD, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ
Την εκτίμηση ότι οι επενδύσεις της EBRD αποτελούν ηχηρό μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας καλωσορίζει με μεγάλη του χαρά στην Τράπεζα της Ελλάδος τον κ. Hans Peter Lankes, ασκούντα χρέη επικεφαλής οικονομολόγου της EBRD, καθώς και τους συνεργάτες του.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «δεν είναι η πρώτη φορά που η Έκθεση για τη Μετάβαση παρουσιάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος», ωστόσο, «αυτή τη φορά η παρουσίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι νωρίτερα εφέτος η EBRD ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των ελληνικών αρχών να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε προσωρινή βάση στην Ελλάδα».
«Οι επενδύσεις θα λάβουν χώρα κατά την περίοδο έως το 2020 και, στο πλαίσιο του νέου της ρόλου στη χώρα μας, η EBRD άνοιξε μάλιστα τοπικό γραφείο», τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ.
Παράλληλα, εκτιμά πως «η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά από την τεχνογνωσία και τη χρηματοδότηση που μπορεί να συνεισφέρει η EBRD σε έργα που αποσκοπούν στη διατηρήσιμη ανάπτυξη και στη στήριξη του εμπορίου», καθώς και ότι «η δέσμευση της EBRD απέναντι στη χώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επανεξισορρόπηση της οικονομίας».
«Υπό το πρίσμα αυτό», συνεχίζει ο κ. Στουρνάρας, «η Έκθεση για τη Μετάβαση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, μια χώρα με πολύ μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές».
Στη συνέχεια προσθέτει πως «η Έκθεση επικεντρώνεται στα είδη χρηματοδότησης που απαιτούνται για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη».
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, πολλές από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η EBRD βρίσκονται σε στασιμότητα και έχει προκύψει επενδυτικό κενό το οποίο συνδέεται, τουλάχιστον εν μέρει, με έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων και επιλογών», υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας, ενώ καθιστά σαφές πως «ως εκ τούτου, η Έκθεση εξετάζει διάφορες πτυχές της χρηματοδότησης – χρηματοδότηση μέσω χρέους έναντι χρηματοδότησης μέσω έκδοσης μετοχών (και με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών), εγχώρια χρηματοδότηση έναντι εξωτερικής χρηματοδότησης, χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα έναντι χρηματοδότησης σε εγχώριο νόμισμα».
Τέλος, αναφέρει πως «σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης, παρά τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα εκτεταμένα μη συμβατικά μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ».
«Η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης και η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης αποτελούν ζητήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον», καταλήγει ο διοικητής τη ΤτΕ, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιος πως «η Έκθεση θα περιέχει πολλές ιδέες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης