Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 202 εκατ. ευρώ οι ζημίες της Credit Agricole από το ελληνικό haircut - Οι συνολικές ζημίες 561 εκατ.

Στα 202 εκατ. ευρώ οι ζημίες της Credit Agricole από το ελληνικό  haircut  - Οι συνολικές ζημίες 561 εκατ.
Στα 339 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Credit Agricole το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας πτώση 11% σε σχέση με το προηγούμενο, όταν και είχαν διαμορφωθεί στα 379 εκατ. ευρώ.
Η πτώση στα κέρδη ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη της στα 187 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της συμμετοχής της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, οι διαγραφές της τράπεζας εξαιτίας του haircut των ελληνικών ομολόγων ανήλθαν στα 202 εκατ. ευρώ, ενώ κατέγραψε και έκτακτη απομείωση υπεραξιών ύψους 359 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική της στην Ελλάδα, την Emporiki Bank. Η συνολική έκθεση της γαλλικής τράπεζας στην Ελλάδα τοποθετήθηκε στα 850 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας, Jean-Paul Chifflet, η Credit Agricole ακολουθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο λιγότερο επιθετική στρατηγική, κάτι το οποίο θα ακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος όμως παραμένει τα έσοδα να φτάσουν στα 6-7 δις. ευρώ μέχρι το 2014.
Πληροφορίες του bankingnews κάνουν λόγο για την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους έως και 1,5 δις. ευρώ που σχεδιάζει η Credit Agricole για τις θυγατρικές της στην Νότια Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα. Συνολικά η Credit Agricole έχει επενδύσει στην Ελλάδα μαζί με τις νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις 6 δις ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2011 το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 η Credit Agricole είχε καταθέσει 400 εκατ ευρώ στην Emporiki για να την ενισχύσει κεφαλαιακά.
Η Credit Agricole υλοποίησε  και νέα κεφαλαιακή κίνηση ύψους 750 εκατ ευρώ που θα έχει την μορφή κατάθεσης.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση κάθε τράπεζας είναι ζητούμενο ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου οι κίνδυνοι λόγω της κρίσης χρέους είναι μεγάλοι για το τραπεζικό σύστημα λόγω ομολόγων.
Η Emporiki είναι γεγονός έγκαιρα προχώρησε σε κεφαλαιακή ενίσχυση το α΄ τρίμηνο του 2010 περί τα 989 εκατ ευρώ.
Η αύξηση τότε ήταν βέβαια επιβεβλημένη καθώς η τράπεζα προχώρησε σε 1,15 δις ευρώ απομειώσεις λόγω προβληματικών δανείων.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 12% λόγω και των μετρητών υπό την μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατέθεσε η Credit Agricole στην Emporiki βελτιώθηκε το core tier 1 της τράπεζας.
Η Emporiki λαμβάνοντας υπόψη 1)το business plan που θέτει ως στόχο από το 2012  να περάσει στα κέρδη εξέλιξη που δεν  θα επιβεβαιωθεί ενώ υπάρχει μεγάλη απόκλιση των στόχων για το 2011  και 2) την πορεία της  τράπεζας σε ένα σαθρό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου όχι της κλίμακας των 989 εκατ του Μαρτίου του 2010 αλλά 600 με 700  εκατ ευρώ πάλι υπό την μορφή κατάθεσης από την Credit Agricole.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει διατηρήσει σχεδόν σταθερό το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στα 22,6 δις ευρώ ενώ αντιθέτως οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 11 δις ευρώ.
Η πορεία των καταθέσεων της τράπεζας θα εξαρτηθεί από την γενικότερη συμπεριφορά των καταθέσεων στις τράπεζες που δεν είναι θετική.
Η Emporiki εμφανίζει ένα χάσμα 11,6 δις ευρώ σε ρευστότητα το οποίο καλύπτει μέσω ομολογιακών και τιτλοποιήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης