Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Economista: Το φάντασμα της Ελλάδας πλανάται πάνω από την Πορτογαλία

El Economista: Το φάντασμα της Ελλάδας πλανάται πάνω από την Πορτογαλία
Περισσότερη λιτότητα, περισσότερη φτώχεια, περισσότερη ανεργία και περισσότερη εξάρτηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ περιμένει τους Πορτογάλους να κινηθούν ενάντια στους κανόνες της Ε.Ε., τόνισε η πορτογαλίδα υπ. Οικονομικών
Η εφήμερη πορτογαλική κυβέρνηση, από μια συμμαχία των συντηρητικών, ηττήθηκε στο Κοινοβούλιο από την Αριστερά και η πτώση της είναι θέμα ημερών, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «El Economista».
Πριν χάσει το αξίωμα, η νυν υπουργός Οικονομικών θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στο εκλογικό σώμα, τονίζοντας «Θυμηθείτε την Ελλάδα!».
«Δυστυχώς, το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να κοιτάξει την πρόσφατη ιστορία ενός εκ των εταίρων μας στο ευρώ, την Ελλάδα, για να δει το κόστος που είχε το υποτιθέμενο τέλος της λιτότητας και η ανταρσία ενάντια στους κανόνες της Ευρώπης για να δει τα αποτελέσματα που είχε», υπογράμμισε η πορτογαλίδα υπουργός.
«Τι πέτυχαν», διερωτήθηκε, για να συνεχίσει: «Περισσότερη λιτότητα, περισσότερη φτώχεια, περισσότερη ανεργία και περισσότερη εξάρτηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».
Με την Πορτογαλία ένα βήμα πριν αλλάξει κυβέρνηση και λιγότερο από ενάμιση μήνα από τις γενικές εκλογές στην Ισπανία, αυτό που συμβαίνει στη Λισαβόνα θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις πολιτικές δυνάμεις στη Μαδρίτη.
Η Πορτογαλία έπρεπε να αποδεχθεί μια διάσωση από την τρόικα, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.
Ύστερα από πολλές και δύσκολες προσαρμογές, η Πορτογαλία επέστρεψε στη δημοσιονομική ορθότητα και το 2014 μπόρεσε να απελευθερωθεί από τις επεμβάσεις.
Παρά το γεγονός ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει καταστήσει σαφές ότι θα τηρήσει τους κανόνες της Ε.Ε., οι αγορές δεν σταματούν να προχωρούν σε προειδοποιήσεις στα κόμματα της Αριστεράς.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch χθες, Τετάρτη, τόνισε ότι «μια δημοσιονομική χαλάρωση που θα προκαλούσε μια πορεία λιγότερο ευνοϊκή από την τωρινή για τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση της αξιολόγησης.
Ο κύριος λόγος για τη νευρικότητα στις αγορές είναι, παραδόξως, η αβεβαιότητα που προκαλεί η στάση του συντηρητικού προέδρου της χώρας, Cavaco Silva, ο οποίος πρέπει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Αν και ο σοσιαλιστής Antonio Costa έχει ζητήσει να του δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τα σχέδιά του.
Ο Cavaco Silva θα μπορούσε να επιτρέψει στον Costa να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, όμως επίσης θα μπορούσε να εκβιάσει την κατάσταση και να επιτρέψει στον συντηρητικό Pedro Passos Coelho να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Δεδομένου ότι ο νόμος στην Πορτογαλία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι έξι μήνες μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να παραμείνουν έτσι στην εξουσία και να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια πιο ευρεία πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές.
Βάσει αυτού του σεναρίου, οι επενδυτές θα μπορούσαν να καθησυχαστούν τουλάχιστον μερικούς μήνες ότι η Αριστερά δεν θα ακυρώσει ορισμένες από τις πολιτικές εξυγίανσης, όμως θα έπρεπε να αποδεχθούν την αβεβαιότητα ότι δεν θα ξέρουν πού οδεύει η χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης