Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα υποχώρηση των ομολόγων της Πορτογαλίας, μετά την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Νέα υποχώρηση των ομολόγων της Πορτογαλίας, μετά την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης - Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Ερώτημα παραμένει αν θα είναι βιώσιμη η κυβερνητική συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς
Συνεχίζεται η διολίσθηση των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, μετά την πτώση της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ύστερα από την καταψήφιση του κυβερνητικού της προγράμματος στο πορτογαλικό κοινοβούλιο από τα κόμματα της Αριστεράς στη χώρα.
Ο πρόεδρος της χώρας, Anibal Cavaco Silva, εκτιμάται ότι τώρα θα καλέσει τον επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, Antonio Costa, να σχηματίσει κυβέρνηση.
Όλα τα βασικά εθνικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ είναι πιο αδύναμα σήμερα, όμως αυτά της Πορτογαλίας ηγούνται της πτώσης.
Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 0,055 ποσοστιαίες μονάδες, μόλις πάνω από 2,8%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.
Υψηλότερες αποδόσεις σημαίνει πιο αδύναμες τιμές.
Σε σχόλιό της η Rabobank σημειώνει ότι ο κίνδυνος μιας αδύναμης δέσμευσης για μια βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική έχει ξεκάθαρα αυξηθεί, προσθέτει όμως πως «φαίνεται ότι οι Σοσιαλιστές δεν θα καταστούν όμηροι των περισσότερο ακραίων εταίρων τους.
Υπό μία έννοια, αυτό μας οδηγεί πίσω εκεί που ήμασταν πριν από τις εκλογές, όταν τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι σοσιαλιστές είχαν παρόμοιες σκέψεις σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος και έτσι, και οι δύο εκλαμβάνονταν ως φιλικοί προς τις αγορές.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι το μεγάλο "αν" είναι αν τα τρία κόμματα της Αριστεράς είναι ικανά να συνεργαστούν μακροπρόθεσμα».
Από την πλευρά της η Barclays σημειώνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη σημαντικό κόστος, ειδικά μέσω της αδυναμίας των πορτογαλικών ομολόγων.
Σημειώνει δε, ότι «ακόμη και αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν νομίζουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα ή το Αριστερό Μπλοκ θα εισέλθουν στο υπουργικό συμβούλιο του Antonio Costa σε έναν ευρύ συνασπισμό.
Η υποστήριξη αυτών των ακραία αριστερών κομμάτων είναι πιθανόν να εξαρτηθεί από το πόσο κοντά στις προτάσεις των Σοσιαλιστών είναι οι προτάσεις της δικής τους ατζέντας».
Παράλληλα, προσθέτει ότι «αυτά τα κόμματα έχουν ήδη αφήσει στην άκρη κάποιες από τις προηγούμενες, περισσότερο ακραίες προτάσεις τους, περιλαμβανομένης της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ και μια εκ των προτέρων αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας».
Ωστόσο, σημειώνει η Barclays, «παραμένουμε ανήσυχοι σχετικά με την δύναμη της συμμαχίας μεταξύ αυτών των κομμάτων, δεδομένης της παραδοσιακής μετριοπάθειας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της πολύ περισσότερο ακραίας στάσης των άλλων δύο κομμάτων».
Η πολιτική αβεβαιότητα, καταλήγει, είναι πιθανόν να συνεχίσει να επηρεάζει το χρηματοδοτικό κόστος της Πορτογαλίας, παρά την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τις περισσότερο ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες στην Πορτογαλία και τη ζώνη του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης