Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Πορτογαλία κινδυνεύει να γίνει… Ελλάδα - Ο συνασπισμός της Αριστεράς υπόσχεται ένα κεϋνσιανό ξεφάντωμα

WSJ: Η Πορτογαλία κινδυνεύει να γίνει… Ελλάδα - Ο συνασπισμός της Αριστεράς υπόσχεται ένα κεϋνσιανό ξεφάντωμα
Οιωνός αυτής της εξέλιξης είναι η πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho που προκάλεσε την Τρίτη η πορτογαλική αριστερά, καταψηφίζοντας το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο πορτογαλικό κοινοβούλιο
Θα μπορούσε η πορτογαλική πολιτική αταξία να καταλήξει όπως το ελληνικό δράμα του καλοκαιριού;
Αναρωτιέται στην τελευταία ανάλυσή της η Wall Street Journal, σχολιάζοντας την κυβέρνηση συνασπισμού αριστερών κομμάτων στη χώρα, η οποία δεσμεύθηκε για ένα κεϋνσιανό ξεφάντωμα δαπανών.
Αν νομίζατε ότι η ελληνική κρίση του τρέχοντος έτους ήταν διασκεδαστική, μπορεί τότε να την έχουμε σε μια επανάληψη, αναφέρει η Wall Street Journal.
Οιωνός αυτής της εξέλιξης είναι η πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho που προκάλεσε την Τρίτη η πορτογαλική αριστερά, καταψηφίζοντας το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.
Το σύνολο της πορτογαλικής αριστεράς, τα κόμματα της οποίας διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, τάχθηκε υπέρ ενός ψηφίσματος που απορρίπτει το πρόγραμμα της δεξιάς κυβέρνησης, προκαλώντας την παραίτησή της, πριν συμπληρωθούν 11 ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Η διαδικασία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσει, βαθαίνοντας τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στην Πορτογαλία, που ήδη τον περασμένο μήνα παρέβη την προθεσμία για την υποβολή του σχεδίου του προϋπολογισμού της για το 2016 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπάρχει ένα μάθημα εδώ για τους τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες: Οι ψηφοφόροι δεν θα εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς λιτότητας, εάν δεν αντισταθμίζονται από μια φορολογική ελάφρυνση.
Η οικονομική ελευθερία έχει πολλά να υποδείξει, αν μη τι άλλο επειδή είναι το καλύτερο αντίδοτο για τον πολιτικό εξτρεμισμό, καταλήγει η Wall Street Journal.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης