Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΝΔ: Αναγκαία η δημόσια «κόντρα» των υποψήφιων προέδρων πριν την κάλπη - Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια

ΝΔ: Αναγκαία η δημόσια «κόντρα» των υποψήφιων προέδρων πριν την κάλπη - Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια
Απαραίτητο να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο κόμμα αλλά και προς την κοινωνία
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ΝΔ για την εκλογή του επόμενου προέδρου της καθώς απομένουν περίπου 10 ημέρες έως την κάλπη.
Και μέχρι στιγμής οι τέσσερις υποψήφιοι δεν έχουν «εκτεθεί» όλοι μαζί δημόσια προκειμένου να παρουσιάσουν τις απόψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το πώς οραματίζονται την επόμενη ημέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν και η πρόταση Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για την διεξαγωγή ενός debate φαίνεται πως έχει παραπεμφθεί οριστικά στις καλένδες, φαίνεται να δρομολογείται το ενδεχόμενο της ευθείας αντιπαράθεσης των υποψηφίων σε μια κομματική συνδιάσκεψη, η οποία προγραμματίζεται για τις 18 Νοεμβρίου.
Η πρόταση έγινε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα και έγινε δεκτή από τον κ.Μεϊμαράκη, ο οποίος έως σήμερα έχει τηρήσει και την πιο αρνητική στάση απέναντι σε ένα τετ α τετ των υποψηφίων με το επιχείρημα ότι η αντιπαράθεση μπορεί να κορυφωθεί σε τέτοιο σημείο που ενδεχομένως να διασαλευθεί η ενότητα του κόμματος.
Αν και η δημόσια αντιπαράθεση των υποψηφίων είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι παρόντες και θα παρακολουθήσουν τη σχετική συζήτηση.
Διότι αν αυτή η δημόσια συζήτηση γίνει με τη συμμετοχή ενός συγκεκριμένου ακροατηρίου, η σύνθεση του οποίου θα έχει οριστεί εκ των προτέρων, τότε το προβληματικό της υπόθεσης παραμένει.
Πολύ ορθά ο κ.Μητσοτάκης θέτει ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της συζήτησης αυτής, την κάλυψη της από τα ΜΜΕ.
Μια και σε διαφορετική περίπτωση η αντιπαράθεση των υποψηφίων θα περιοριστεί σε ένα στενό, κομματικό κύκλο.
Γεγονός που με τη σειρά του κάθε άλλο παρά τη δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύει.
Μια και διευρύνει τον κύκλο της εσωστρέφειας, την οποία αν μη τι άλλο αναδεικνύει και το επιχείρημα Μεϊμαράκη περί φόβου για την ενότητα του κόμματος από τη διεξαγωγή ενός debate.
Επιχείρημα που αν μη τι άλλο είναι προβληματικό.
Γιατί εάν οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ δεν είναι σε θέση να διεξάγουν και να συμμετάσχουν σε έναν πολιτισμένο διάλογο, τότε είναι προφανές πως δεν κάνουν για τη θέση για την οποία προορίζονται.
Η ΝΔ έχει πρόβλημα εσωστρέφειας.
Αυτή είναι και η βασική αδυναμία της, ότι δηλαδή έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνία, ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει στους πολίτες το πολιτικό της αφήγημα, τις πολιτικές της θέσεις.
Είναι η ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ξαναβρεί το βηματισμό και το στίγμα του.
Και αυτό θα γίνει μέσω μιας ειλικρινούς αυτοκριτικής, μέσω ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου όπου όλα τα «μέρη» της θα έχουν λόγο και άποψη.
Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα καταφέρει να αποκαταστήσει την επικοινωνία τόσο στο εσωτερικό της όσο και κυρίως με τους πολίτες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης