Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στα όρια της η κοινωνία – Ώρα για πολιτική συνεννόηση και για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα

Στα όρια της η κοινωνία – Ώρα για πολιτική συνεννόηση και για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα
Απαιτούνται συντεταγμένες πολιτικές αποφάσεις
Τα στοιχεία από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι δεν πρόκειται για δεδομένα που δεν είναι γνωστά.
Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα, απόρροια και της ανεπάρκειας των έως σήμερα κυβερνώντων.
Βάσει των στοιχείων αυτών, ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια!
Από τα 4,74 εκατομμύρια που είναι το εργατικό δυναμικό της χώρας, απασχολούνται τα 3,5 εκατομμύρια, οι 1,24 εκατομμύρια είναι άνεργοι ενώ στη σύνταξη βρίσκονται περί τα 2,65 εκατομμύρια άνθρωποι.
Από τους συνταξιούχους οι 6 στους 10 λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.
Οι 9 στους 10 άνεργους δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα ή οποιαδήποτε στήριξη, ενώ υπάρχουν 350.000 οικογένειες χωρίς εργαζόμενο μέλος!.
Οι τυχεροί, δηλαδή αυτοί που έχουν δουλειά, λαμβάνουν καθαρό μέσο μηνιαίο μισθό λίγο κάτω από τα 815 ευρώ, ενώ ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι.
Η αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε «ζούγκλα» όπου τα «δικαιώματα» για τους εργαζόμενους όχι μόνο τείνουν προς εξαφάνιση, αλλά αντικαθίστανται τάχιστα από κάθε είδους «ασυδοσία».
Είναι προφανές ότι αυτή η αγορά εργασίας δεν μπορεί - μέσω της φορολογίας - ούτε να συντηρήσει τους συνταξιούχους ούτε τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι αν και έχουν υποστεί μειώσεις στα χρόνια του μνημονίου, εξακολουθούν να είναι οι «εκλεκτοί» σε σύγκριση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση - αλλά συνολικά το πολιτικό σύστημα - πρέπει να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και συντεταγμένα το πρόβλημα αυτό.
Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι οι κάθε είδους κομματικοί «στρατοί», «πελατειακές σχέσεις», η ευνοιοκρατία και τα βολέματα πρέπει να περάσουν οριστικά στο παρελθόν.
Η κοινωνία – ή μάλλον το μεγαλύτερο μέρος της - δεν έχει άλλες αντοχές για τέτοιου είδους παλαιοκομματικές πρακτικές.
Η αποκατάσταση της αξιοκρατίας - και της αξιοπιστίας από πλευράς πολιτικών δεσμεύσεων - πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Για αυτήν άλλωστε την αποκατάσταση πολλοί εξέλεξαν τη σημερινή κυβέρνηση.
Είναι τέτοιες οι συνθήκες που δεν υπάρχουν περιθώρια για «τοτέμ» και εκλεκτούς.
Η κατάσταση στην κοινωνία και δη στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι εκρηκτική.
Είναι η στιγμή που σύσσωμο το πολιτικό σύστημα πρέπει αποφασισμένα, συντεταγμένα και με σχέδιο να βρει λύσεις και διεξόδους.
Αυτή είναι η υποχρέωση τους και όχι οι πολιτικές αψιμαχίες για δευτερεύοντα ή ακόμα και ανύπαρκτα ζητήματα.
Διαφορετικά το σημερινό αδιέξοδο θα καταστεί μη αναστρέψιμο και θα παρασύρει πρώτα από όλα τα πολιτικά κόμματα και μαζί με αυτά και τους «πελάτες» τους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης