Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δανειστές: Δεν ερχόμαστε αν δεν ψηφίσετε μέχρι την Τετάρτη τα μέτρα – Στον «αέρα» τα 2 δισ της υποδόσης και τα 10 δισ. των τραπεζών

Δανειστές: Δεν ερχόμαστε αν δεν ψηφίσετε μέχρι την Τετάρτη τα μέτρα – Στον «αέρα» τα 2 δισ της υποδόσης και τα 10 δισ. των τραπεζών
Στο μέτωπο των πλειστηριασμών οι πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν «πολύ μεγάλη μείωση» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων
Το «μαχαίρι στο λαιμό» της ελληνικής κυβέρνησης έβαλαν οι δανειστές, οι οποίοι ζήτησαν  μέχρι την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου να έχουν ψηφιστεί όλα τα εκκρεμή μέτρα. Δηλαδή από τα νέα όρια των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι τις αλλαγές στις 100 δόσεις και την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Διαφορετικά:
1.       Δεν θα εκταμιευτούν όχι μόνο η υποδόσης των 2 δισ. ευρώ που πηγαίνει για την επόμενη εβδομάδα αλλά τα 10 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
2.       Το «κουαρτέτο» των θεσμών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην έρθει στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι διαπραγματεύσεις με τους Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, ο Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και ο Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ, θα πρέπει να ξεκινήσουν στα μέσα αυτής της εβδομάδας και να διαρκέσουν έως τις 20 Νοεμβρίου.
Ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα αναζητήσει , πολιτική λύση στο σημερινό Eurogroup.
Όλες οι προσπάθειες προσέγγισης που έγιναν στις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις των προηγούμενων ημερών και κορυφώθηκαν στο χθεσινοβραδινό Euro Working Group, απέβησαν άκαρπες με αποτέλεσμα η νομοθέτηση των κριτηρίων προστασίας για τους δανειολήπτες που προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη, να επαφίεται πλέον στη σημερινή πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιδιώξει η κυβέρνηση.
Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν χθες να επιχειρηθεί μετάθεση και «συγχώνευση» της εκκρεμότητας των πλειστηριασμών, με τη συζήτηση για τις νομοθετικές αλλαγές που αφορούν στη διαχείριση των μεγάλων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Το θέμα των επιχειρηματικών δανείων και συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα γίνουν στο νόμο Δένδια, περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων η συζήτηση για τα οποία αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών.
Ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, φέρουν το κουαρτέτο να έχει ανεβάσει κατακόρυφα την πίεση τις τελευταίες ώρες, θέτοντας τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να έχει ψηφίσει στη Βουλή μέχρι την Τετάρτη όλα τα ανοιχτά θέματα της τελευταίας διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένων και των νέων κριτηρίων που θα ισχύσουν για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι επιχειρείται ανοικτός εκβιασμός όχι μόνο με την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως με την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε μια περίοδο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις τράπεζες η προσπάθεια να συγκεντρώσουν κεφάλαια από ιδιώτες στις διεθνείς αγορές.
Οι πληροφορίες αυτές αναζωπυρώνουν τα σενάρια διασύνδεσης της ανακεφαλαιοποίησης με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από το σκληρό μπλοκ των δανειστών, και ενώ την ίδια στιγμή καλλιεργούνται προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα επιχειρήσει να αποσυνδέσει τη διαδικασία από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Στο μέτωπο των πλειστηριασμών οι πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν «πολύ μεγάλη μείωση» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων καθώς και του ορίου της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων (πρώτη κατοικία) που θα προστατεύονται, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν έχουν υποβάλει κάποια αντιπρόταση που να αποτελεί βάση συζήτησης.
Η κυβέρνηση διεμήνυε μέχρι και χθες πως δεν κάνει βήμα πίσω από τις αρχικές θέσεις της που έχουν ως στόχο να παράσχουν προστασία στην πλειονότητα των δανειοληπτών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της κυβέρνησης, όπως έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα, προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
* Έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το όριο έπεσε στα 32.000 ευρώ).
*Διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, και ώς 250.000 ευρώ για ζευγάρι, ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.
*Το σύνολο των οφειλών, περιλαμβανομένης της αξίας του ανεξόφλητου δανείου και τυχόν άλλων οφειλών σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση,
*Το εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία,
*Η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών επίσης 120.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες ακόμη δεν έχουν απαντήσει στην πρόταση της Αθήνας για την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο) ως ένα από τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης