Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΝΔ: Φαβορί για την αρχηγία ο Μεϊμαράκης, αλλά ερωτηματικό η ανανέωση

ΝΔ: Φαβορί για την αρχηγία ο Μεϊμαράκης, αλλά ερωτηματικό η ανανέωση
Ξεκάθαρο το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων για την προεδρία του κόμματος
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προβάλλει – σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει έως σήμερα το φως της δημοσιότητας – ως το απόλυτο φαβορί για την προεδρία της ΝΔ.
Βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης (της εταιρείας Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών), ο κ.Μεϊμαράκης διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του.
Προηγείται με 63% στην παράσταση νίκης (έναντι 21% του Απ. Τζιτζικώστα, 13% του Κ. Μητσοτάκη και 3% του Αδ. Γεωργιάδη), θεωρείται ως η «εγγύηση» για να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και προβάλλει ως η πλέον αξιόπιστη πρόταση αφενός για να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις και αφετέρου για να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην επόμενη εκλογική μάχη.
Αν και είναι σαφές ότι ασφαλείς εκτιμήσεις για την εσωκομματική «μάχη» στη ΝΔ δεν μπορούν να γίνουν δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιοι και πόσοι θα είναι οι πολίτες που θα συμμετάσχουν ως ψηφοφόροι στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, οι μετρήσεις αυτές «σκιαγραφούν» το προβάδισμα του κ.Μεϊμαράκη έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων.
Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι αν ο κ.Μεϊμαράκης μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια επιλογή ανανέωσης για τη ΝΔ, η οποία θα επαναφέρει τη χαμένη δυναμική στο κόμμα.
Διότι το γεγονός ότι αποτελεί από τα πιο παλιά στελέχη της ΝΔ αφενός του πιστώνεται ως βαθιά πολιτική εμπειρία αφετέρου όμως τον συνδέει με όλα τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος.
Μπορεί η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη να μην έχει τον «αέρα της φρεσκάδας» του Απ. Τζιτζικώστα ή το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη ή την αέναη κίνηση του Άδ. Γεωργιάδη αλλά αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα «βαριά» και έμπειρα ονόματα της ΝΔ.
Και αυτό είναι ένα σημαντικό «συν» ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία όπου μια από τις κύριες ανησυχίες που διατυπώνονται στο εσωτερικό της ΝΔ, είναι εάν θα διατηρηθεί η ενότητα την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι και το ερώτημα για το εάν η επιλογή Μεϊμαράκη θα είναι ικανή για να κάνει η ΝΔ το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Πολλά στελέχη της ΝΔ αναγνωρίζουν στον κ.Μεϊμαράκη ότι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση κατάφερε να ενώσει δυνάμεις στη ΝΔ και να επιτύχει μια αξιοπρεπή εκλογική εμφάνιση.
Αλλά εν τέλει έχασε από τον κ.Τσίπρα.
Το μείζον πρόβλημα για τη ΝΔ είναι ότι έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνία και ότι δεν διαθέτει πλέον ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα.
Πρόκειται για «αδυναμίες», τις οποίες δεν μπορεί να διορθώσει ή να επιλύσει μόνος του ο αρχηγός του κόμματος.
Αντιθέτως απαιτείται συλλογική προσπάθεια, την οποία θα κληθούν να φέρουν εις πέρας όλες οι δυνάμεις που στελεχώνουν το κόμμα της ΝΔ.
Το εάν υπάρχουν οι δημιουργικές αυτές δυνάμεις, το εάν έχουν να πουν κάτι «φρέσκο» και πειστικό στην ελληνική κοινωνία δεν θα κριθεί – μόνο - με την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ.
Θα κριθεί αργότερα στη «μάχη» που θα αρχίσει να εκτυλίσσεται με εκλεγμένο το νέο αρχηγό της ΝΔ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης