Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Η κυβέρνηση συνεχίζει μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Η κυβέρνηση συνεχίζει μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα
Η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατευθεί, όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Για αναποτελεσματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το καλοκαίρι, η οποία  υπέγραψε και έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο το τρίτο μνημόνιο, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η Βραδυνή».
Ο ίδιος τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την στάση της συνέβαλλε αποφασιστικά στο να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε., ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σήμερα «συνεχίζει μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα.
Δεν προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις μείωσης δαπανών, αλλά μόνο σε υπερφορολόγηση και δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις.
Στα πολυνομοσχέδια που φέρνει υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που δεν υπάρχουν σε καμία συμφωνία».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως είπε, ασκεί εποικοδομητική, προγραμματική και όχι στείρα αντιπολίτευση, καταψηφίζει ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα και στηρίζει τις απαραίτητες αλλαγές, ενώ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μία προοδευτική πολιτική.
Κάνοντας αναφορά στο ζήτημα στο θέμα των πλειστηριασμών, αφού τονίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απαραίτητη και μάλιστα αυτές οφείλουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία της χώρας, τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη, υπογραμμίζει ότι «η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατευθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «δεν είναι δυνατόν να συζητάμε σε αυτές τις συνθήκες για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Σε καμία περίπτωση η πρώτη κατοικία δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο μικροκομματικού οφέλους από κανένα πολιτικό κόμμα».
Για τα κόκκινα δάνεια σημειώνει πως είναι μείζων ζήτημα και «πρέπει να διαχωριστούν, καταρχήν, οι δανειολήπτες σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες και στη συνέχεια να υπάρξει συνολική λύση του προβλήματος.
 Πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μην επαναλαμβάνουμε συνεχώς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαιτίας των κόκκινων δανείων».
Για την προσφυγική κρίση , κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρουσιάστηκε απροετοίμαστη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, με τον Πρωθυπουργό να εκφράζει την ικανοποίηση του, χωρίς να καταλάβει κανείς το γιατί. Εκτίμησε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιληφθεί στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και η Τουρκία απέτυχε.
Στην πραγματικότητα υιοθετήθηκε η πρόταση των εταίρων.
Στη συνέχεια είχαμε ξανά ένα επικοινωνιακό κρεσέντο όπου έγινε το άσπρο-μαύρο». Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «δεν λύνονται όμως τόσο σοβαρά προβλήματα με επικοινωνιακά τερτίπια.
Η Ελλάδα πρέπει άμεσα σε συντονισμό με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, να ζητήσει τη ρεαλιστική τροποποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ώστε να αποκτήσει η Ε.Ε. αποτελεσματικά θεσμικά εργαλεία για τη βιώσιμη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από τις μικτές μεταναστευτικές ροές.
Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε μόνο από την Ευρώπη ούτε μόνο από την Ελλάδα. Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις.
 Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες τόσο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας».
Περαιτέρω, χαρακτηρίζει ως κοινωνικά άδικο φόρο τον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αντικατασταθεί από ένα φορολογικό σύστημα με κλίμακες, σταθερό και κοινωνικά δίκαιο.
Κατά τον ίδιο, «η χώρα έχει ανάγκη μία συνολική προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση.
Δυστυχώς σήμερα καμία αλλαγή ή ένδειξη αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχει, το αντίθετο μάλιστα.
Οι νέες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ που προστέθηκαν στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε μαρτυρούν -πέρα από τον όποιο δημοσιονομικό στόχο- μια τιμωρητική διάθεση προς τους αδύναμους.
Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ περί πλήρους κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και όχι ο στόχος της αντικατάστασης από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα οδήγησαν στην υιοθέτηση και επέκταση του ίδιου κοινωνικά άδικου φόρου».
Εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν στην εξουσία, όπως ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, «θα ασκούσαμε υπεύθυνη προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική.
Δεν θα ζητούσαμε σε κάθε δυσκολία από την αντιπολίτευση να βρει λύσεις.
Δεν θα είχαμε ιδεολογικές εμμονές που οδηγούν σε άδικα μέτρα όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Δεν υπαγορεύεται από κανένα μνημόνιο το πώς θα επιτύχεις πλεονάσματα.
Εμείς θα προχωρούσαμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εξυγιαντικές παρεμβάσεις μείωσης δαπανών και όχι σε νέα υπερφορολόγηση, εκτός μάλιστα του κοινοτικού κεκτημένου, όπως γίνεται στους αγρότες.
Η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης θα ήταν η πρώτη ενέργειά μας».
Τέλος, για το μέλλον της Δημοκρατικής Αριστεράς και πως λειτουργεί μέχρι τώρα το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημείωσε πως «τα κόμματα συνεχίζουν με την πολιτική και οργανωτική τους αυτονομία εντός του ευρύτερου σχήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Μόλις πριν δύο ημέρες ανακοινώθηκε το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το ίδιο θα γίνει και σε περιφερειακό επίπεδο».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι σταδιακά η Δημοκρατική Συμπαράταξη γίνεται όλο και πιο δυνατή, ενώ στόχος του «είναι να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις»
Καταλήγει λέγοντας «καλούμε κόμματα δυνάμεις και κινήσεις του προοδευτικού χώρου να έρθουν σε αυτή την διαδικασία.
Δυστυχώς πολλές δυνάμεις και πρόσωπα όταν φθάνουν στο κρίσιμο σημείο δεν θέλουν τις συνεργασίες. Εμείς όμως τολμήσαμε.
Στόχος μας είναι μία μεγάλη Δημοκρατική, Προοδευτική και Μεταρρυθμιστική Συμπαράταξη που θα διεκδικήσει την ευθύνη της διακυβέρνησης μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης