Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα capital controls και η απαγόρευση έκδοσης ενταλμάτων είσπραξης τα αίτια της πτώσης των εσόδων λένε οι ΔΟΥ

Τα capital controls και η απαγόρευση έκδοσης ενταλμάτων είσπραξης τα αίτια της πτώσης των εσόδων λένε οι ΔΟΥ
Η συσσωρευμένη υστέρηση των εσόδων ανέρχεται στα 2,049 δις ευρώ δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης...
Tα capital controls δείχνουν οι διευθυντές των εφοριών για την πτώση των εσόδων στο εννεάμηνο του 2015 τα οποία να σημειωθεί ήταν μειωμένα κατά -5,6% με βάση τον αρχικό στόχο.
Η συσσωρευμένη υστέρηση των εσόδων ανέρχεται στα 2,049 δις ευρώ δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο φορολογικός μηχανισμός όπως και το προσωπικό των εφοριών δέχεται οδηγίες μόνο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που σήμερα παραμένει ουσιαστικά ακέφαλη μετά την απομάκρυνση της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου.
Οι διευθυντές των εφοριών παρότι έχουν στα γραφεία τους πλάνα και στόχους που πρέπει να πιάσουν φέτος, οι ίδιοι θεωρούν ότι σε επίπεδο εισπράξεων είναι ανέφικτο εξαιτίας και της εφαρμογής των capital controls που στη ουσία απαγορεύει την κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η κατάσταση για τα έσοδα του κράτους περιπλέκονται ακόμη πιο πολύ καθώς απαγορεύεται η έκδοση ενταλμάτων είσπραξης και κατασχέσεις υπέρ του Δημοσίου με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα.
Η σχετική απαγόρευση είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απαγόρευση θα ανανεωθεί με καινούργια απόφαση για το Νοέμβριο.
Ο διευθυντής εφορίας, ο οποίος όμως ζήτησε να διατηρήσουμε την ανωνυμία του είπε στο bankingnews.gr ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές εφαρμογής των capital controls έτσι ώστε δίνεται το δικαίωμα στο δημόσιο να εισπράττει τουλάχιστον τα οφειλόμενα από τους «φουσκωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι ή δέσμευση των χρημάτων έχει γίνει από την εφορία δηλαδή ο δικαιούχος και ταυτόχρονα οφειλέτης δεν μπορεί να κάνει κάποια συναλλαγή με σκοπό τη μετακίνηση των χρημάτων.
Η δέσμευση όμως των χρημάτων δεν είναι είσπραξη για την εφορία αλλά κατατάσσεται την κατηγορία των βεβαιωθέντων. Τα επιτελεία των εφοριών ξέρουν ότι ο στόχος των βεβαιωθέντων οφειλών δεν ταυτίζεται με το στόχο των εισπραχθέντων.
Οι νομικές ατέλειες στην εφαρμογή των capital controls είναι ικανές να …τινάξουν στο αέρα τα έσοδα του κράτους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόκλιση από τους αρχικούς στόχους των εσόδων ξεπερνά το 20% και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει έως το 50%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης