Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis (Κομισιόν): Αν εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα, οι τράπεζες και οι καταθέσεις ίσως έχουν πρόβλημα

Dombrovskis (Κομισιόν): Αν εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα, οι τράπεζες και οι καταθέσεις ίσως έχουν πρόβλημα
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η πρώτη δόση του μνημονίου θα εκταμιευτεί μετά την υλοποίηση των 48 προαπαιτουμένων
Για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης του μνημονίου 3 μίλησε στο Mega ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τα δύο δισ. ευρώ, παρά μόνο αφού υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε ότι με την άρση των capital controls ενώ ταυτόχρονα το ελληνικό πρόγραμμα βγει εκτός τροχιάς, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
«Το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε τροχιά για να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς οι τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων.
Διότι αν από τη μία αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων και από την άλλη λαμβάνονται μηνύματα ότι το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά, ο τραπεζικός τομέας θα έχει περαιτλερω προβλήματα.
Άρα, είναι σημαντικό να είμαστε σε τροχιά σε ό,τι αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Είναι εφικτό να γίνει εντός του έτους και να μην περάσουμε στο επόμενο έτος, διότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των καταθετών» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Dombrovskis στο σημείο εκείνο την προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να «μην εκτροχιαστεί» το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος επισήμανε εκ νέου ότι πρέπει να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να «κλείσουν» τα προαπαιτούμενα, ενώ τοποθέτησε την ανακεφαλαιοποίηση εντός του έτους.
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να εμφανίσει ισοδύναμα μέτρα σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το μέτρο το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, επανέλαβε ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.
Ερωτηθείς για το θέμα της αποπομπής της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, ο κ. Dombrovskis διατυπώνει τη θέση της Κομισιόν υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού για το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση.
«Βεβαίως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης περίπτωσης, αλλά είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, να μην ασκούνται πολιτικές πιέσεις, να είναι ανοιχτή και διαφανής η διαδικασία επιλογής υποψηφίων και να μην πολιτικοποιείται».

Dombrovskis στο Bloomberg: Σημειώνουμε πρόοδο με την Ελλάδα - Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης

Θετικό μήνυμα για την εκταμίευση της δόσης έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία επ’ αυτού.
Όπως είπε στο πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να λάβει την δόση των 2 δισ. ευρώ μόλις εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα.
«Σημειώνουμε πρόοδο όσον αφορά τα μέτρα, μπορεί να είναι ένα ζήτημα μερικών ημερών», δήλωσε ο Dombrovskis σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ωστόσο, δεν περιμένει να έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τη λίστα των 48 προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι το Euro Working Group της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου.
«Αν θέλουμε οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, πρέπει να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα» επανέλαβε ο κ. Dombrovskis.
Ο ίδιος επέμεινε ότι στόχος είναι η σταδιακή άρση των capital controls με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο αν το πρόγραμμα βρεθεί εκτός τροχιάς, η σταθερότητα δεν θα επιτευχθεί.

Αναμένεται παρέμβαση Draghi (EΚΤ) ώστε να αποσυνδεθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αξιολόγηση

Ο Dombrovskis ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πρόσφατα ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όμως με δεδομένο ότι τα χρονικά πλαίσια είναι ασφυκτικά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, η ανακεφαλαιοποίηση αν απαιτηθεί να ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Αυτό τι σημαίνει ότι η συμμετοχή των ομολογιούχων θα είναι υποχρεωτική αντί προαιρετική και δεν μπορεί να αποκλειστεί εμπλοκή και των καταθετών άνω των 100 χιλ ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί.
Για τον λόγο αυτό λοιπόν αναμένεται παρέμβαση Draghi της ΕΚΤ ο οποίος αν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα κωλυσιεργιών στην αξιολόγηση θα ζητήσει να εξαιρεθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Ούτως ή άλλως η ΕΚΤ και ο SSM έχουν παρέμβει θετικά στις ελληνικές τράπεζες και στα stress tests.
Με βάση πολύ αξιόπιστη πηγή τα stress tests, έχουν υπάρξει ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις – ωραιοποιήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι στα τρία κύματα αξιολόγησης των τραπεζών, στο δεύτερο κύμα τα νούμερα έβγαιναν περί τα 15 με 17 δισεκ. αλλά αποφασίστηκε να υπάρξουν ορισμένες ωραιοποιήσεις και έτσι ο πήχης των κεφαλαιακών αναγκών χαμήλωσε στα 12,8 με 13 δισεκ. ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί…και κάτι καλύτερο.
Η πληροφορία αυτή δεν αποτελεί εικασία ή απλά μια θεωρία συνωμοσίας αλλά πραγματικότητα.
Ούτως ή άλλως έγκαιρα είχε τονιστεί ότι η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να πάει σε ανακεφαλαιοποίηση δύο φάσεων.
Μια ρεαλιστική σε αυτή την φάση και το 2017 να κλείσουν οριστικά όλα τα ανοικτά θέματα των τραπεζών όπως το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία.
Να σημειωθεί ότι η ομάδα των βασικών μετόχων της Eurobank ειδικά Fairfax και Ross διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην διαδικασία ωραιοποίησης των stress tests των ελληνικών τραπεζών, διαμορφώνοντας καλύτερους όρους ανακεφαλαιοποίησης για τους ιδιώτες μετόχους.
Η πραγματικότητα είναι η εξής.
Οι τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests του 2015.
Αυτό είναι 100% σίγουρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης