Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανακοινώνουν ΑΜΚ Πειραιώς και Eurobank στις 31/10 – Η Eurobank θα καλύψει και μέρος του δυσμενούς έως 8% το ΤΧΣ

Ανακοινώνουν ΑΜΚ Πειραιώς και Eurobank στις 31/10 – Η Eurobank θα καλύψει και μέρος του δυσμενούς έως 8% το ΤΧΣ
Οι τράπεζες θα υποβάλλουν προσφορές ανταλλαγής για όλα τα ομολογιακά τους προαιρετικά και για τα υβριδικά, μειωμένης εξασφάλισης και κοινά ομολογιακά senior.
Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ανακοινώνουν στις 31 Οκτωβρίου το ερχόμενο Σάββατο οι Πειραιώς και Eurobank, χωρίς να αποκλείεται την ίδια ημέρα ανακοινώσεις και από Alpha bank και Εθνική.
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ή στις 29 Οκτωβρίου θα κατατεθεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί θα ανακοινωθούν επίσημα τα stress tests για τις 4 ελληνικές τράπεζες.
Στα stress tests προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες 11,4 με 12 δισεκ. ευρώ.
Ποια είναι τα δεδομένα, ποια στοιχεία είναι υπό επεξεργασία και ποιοι τομείς της ανακεφαλαιοποίησης παραμένουν ακόμη ανοικτοί.

1)Πειραιώς και Eurobank θα ανακοινώσουν στις 31 Οκτωβρίου τα σχέδια τους για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Η Πειραιώς που έχει και την μεγαλύτερη κεφαλαιακή ανάγκη του βασικού σεναρίου στα 1,55 με 1,6 δισεκ. και υλοποιεί και δημόσια πρόταση με προσφορές ανταλλαγής ομολογιακών σε μετοχές.
Στην Eurobank επικρατούν δύο στρατηγικές.
Η μια στρατηγική θέλει η Eurobank να καλύπτει σχεδόν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του stress tests δηλαδή 1,8 με 2 δισεκ. ευρώ δηλαδή και το βασικό και δυσμενές σενάριο.
Μάλιστα έχει σχεδιάσει ιδιωτικές τοποθετήσεις με ελάχιστο ποσό μισό εκατομμύριο ευρώ σε μια τιμή περί τα 0,025 ευρώ προ reverse split, ωστόσο αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται.
Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει από 35,4% στο 8%.
Η άλλη στρατηγική θέλει χρήση προσφορών ανταλλαγής στα ομολογιακά μαζί με τα senior ομόλογα, κάλυψη 100% του βασικού σεναρίου και μέρους του δυσμενούς σεναρίου.
Σε αυτή την περίπτωση θα απέμεναν 600-700 εκατ για το ΤΧΣ που θα κάλυπτε με 75% με 80% cocos μετατρέψιμα ομόλογα και 25% με 20% κοινές μετοχές με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ σε αυτή την περίπτωση θα κάλυπτε αδιάθετα.
Πάντως Fairfax, Ross, EBRD και οι άλλοι παλαιοί μέτοχοι θα στηρίξουν ξεκάθαρα και ενεργά την νέα ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.

2)Η Alpha bank μαζί με τις προσφορές ανταλλαγής θα χρειαστεί πολύ μικρή αύξηση κεφαλαίου όχι 600 εκατ αλλά ίσως και κάτω από 500 εκατ.
Η άποψη που επικρατεί στην Alpha bank όπου το ΤΧΣ ελέγχει το 66% είναι ότι οι ιδιώτες μέτοχοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο αλλά και τοπ ΤΧΣ πρέπει να έχει λόγο με cocos με επιτόκιο 8% στο δυσμενές σενάριο συνδυαστικά με μετοχές σε σχέση 75% με 80% cocos και 25% με 20% μετοχές.

3)Για την Εθνική η ΑΜΚ μπορεί να φθάσει τα 1,35 δισεκ. αλλά όπως διαφαίνεται η DGCom θα επιμείνει στην πώληση τουλάχιστον μειοψηφικού πακέτου 40% με 49% επειδή λαμβάνει εκ νέου κρατική βοήθεια.
Σημειώνεται ότι η Εθνική εμφανίζει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο.

4)Στο ΤΧΣ υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, όπως και στην DGCom ή στον SSM για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Η πλειοψηφία θεωρεί ότι άπαξ και οι ιδιώτες μέτοχοι θέλουν να επενδύσουν κεφάλαια καλύπτοντας και μέρος του δυσμενούς σεναρίου (το οποίο πρέπει να καλύψει το ΤΧΣ) θα έχουν το δικαίωμα να το πράξουν.
Τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Η πρόταση το ΤΧΣ να μην πέσει κάτω από το 50% των υφιστάμενων ποσοστών δεν βρίσκει θιασώτες.
Το όριο 20% δηλαδή το ΤΧΣ να μην πέσει κάτω από το 20% στις τράπεζες βρίσκει περισσότερους υποστηρικτές καθώς πλην της Eurobank σε όλες τις άλλες τράπεζες το ΤΧΣ θα κατέχει λίγο πάνω από 30% ή περίπου 30%.

5)Το θέμα των προνομιούχων μετοχών σε Eurobank και Εθνική δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.
Η μετατροπή σε μετοχές των προνομιούχων δεν προκρίνεται, η μετατροπή των προνομιούχων σε cocos σε μετατρέψιμα ομολογιακά εξετάζεται ενώ ένα σχέδιο επανέκδοσης των προνομιούχων δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να υλοποιηθεί.

6)Οι τράπεζες θα υποβάλλουν προσφορές ανταλλαγής για όλα τα ομολογιακά τους προαιρετικά και για τα υβριδικά, μειωμένης εξασφάλισης και κοινά ομολογιακά senior.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μεγάλος μέρος των ομολογιούχων ειδικά τα funds που κατέχουν ομολογιακά θα συμμετάσχουν στην διαδικασία ανταλλαγής.

Ποσοστά του ΤΧΣ πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Σενάριο όπου προκρίνεται ο ιδιώτης μέτοχος
Τράπεζες

Συμμετοχή ΤΧΣ (Πριν τις ΑΜΚ)

Συμμετοχή μετά τις ΑΜΚ

Εθνική

57,2%

35%

Πειραιώς

66,9%

32%

Eurobank

35,4%

8%

Alpha bank

66,2%

35%

Σύνολο

56,3%

27%

Εκτιμήσεις 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης