Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αναλυτές για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πολωνία – Περισσότερο από ευάλωτο το ζλότι

Οι αναλυτές για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πολωνία – Περισσότερο από ευάλωτο το ζλότι
Οι λαϊκίστικες οικονομικές πολιτικές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), αν εφαρμοστούν, μπορούν να απορυθμίσουν τα δημόσια οικονομικά
Τι σημαίνει η νίκη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στις εκλογές της 25ης Οκτωβρίου, στην Πολωνία, για την οικονομία της χώρας, που είχε καταγράψει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. τα πρόσφατα χρόνια, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), σημειωτέον, εξώθησε από την εξουσία το κεντροδεξιό κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών, ύστερα από οκτώ χρόνια στη διακυβέρνηση της Πολωνίας.
Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι Financial Times, για την πρώτη κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Πολωνία μετά το τέλος της Σοβιετικής ένωσης το 1989.
Το πολωνικό νόμισμα ζλότι, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της χώρας, αλλά και τα ομόλογα έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το PiS ερχόταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις, ενώ το πολωνικό νόμισμα υποχωρούσε επιπλέον 0,4% έναντι του ευρώ σήμερα τα πρωί.
Οι φόβοι σχετικά με μια λαϊκίστική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική έχουν επηρεάσει τις μετοχές στο πολωνικό χρηματιστήριο, με τους αναλυτές να υποδηλώνουν ότι το ζοφερό κλίμα θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Commerzbank, το πολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου στις πολωνικές μετοχές θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς το PiS θα έχει τη δύναμη να επιδιώξει περαιτέρω ακραία στοιχεία της ατζέντας του, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής φόρου στις τράπεζες, αλλά και αναγκάζοντάς τες να μετατρέπουν τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο σε ιστορικές τιμές συναλλάγματος.
Το κόμμα, σημειώνει η Commerzbank, θα ανατρέψει πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, μειώνοντας πρώτα απ' όλα τα όρια ηλικίας.
Προσθέτει ακόμη ότι το πρώτο πράγμα που θα περιμένουν να δουν οι αγορές, μετά τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, είναι αν ο αμφιλεγόμενος ηγέτης του PiS, Jaroslaw Kaczynski, θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού αντί του μετριοπαθούς ηγέτη, Beata Szydlo, ο οποίος ήταν το πρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας του PiS.
Τέλος, σημειώνει ότι αναμένει το ζλότι να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο τις επόμενες ημέρες, καθώς το PiS θα επιβεβαιώνει την μετεκλογική του ατζέντα.
Η Rabobank σημειώνει από την πλευρά της ότι το ζλότι θα μπορούσε να δεχθεί πιέσεις από τη χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική στάση του PiS.
«Το κόμμα είναι ισχυρά υπέρ των λαϊκίστικων οικονομικών πολιτικών, κάτι που θα μπορούσε να απορρυθμίσει τα δημόσια οικονομικά αν εφαρμοστούν πλήρως», σημειώνει.
Σημειώνει ακόμη ότι το PiS είναι πιθανόν να ορίσει υποψηφίους για το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επανάληψη του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.
Προσθέτει ακόμη ότι το ζλότι θα είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτο έναντι του δολαρίου και της στερλίνας, ενώ μια ανατίμησή του έναντι του ευρώ θα είναι περιορισμένη αν το PiS παραμείνει δεσμευμένο στην εφαρμογή των προεκλογικών του υποσχέσεων.
Η Barclays σημειώνει ότι κατά την άποψή της, το PiS θα θέσει ως προτεραιότητα την διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3%, διότι οι συνέπειες μιας εκτράχυνσης του προϋπολογισμού θα ήταν ντροπιαστικές.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η αγορά πιθανόν να δει στην εκλογική νίκη του PiS το «πράσινο φως» για ένα μείγμα ανορθόδοξης πολιτικής χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα επιδεινωθούν έναντι της προηγούμενης διοίκησης.
Επισημαίνει τέλος, ότι η ικανότητα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους μια κυβέρνηση του PiS θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ώθηση στην ανάπτυξη με τη βοήθεια μιας πιο χαλαρής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, κάτι που θα επηρεάσει το πολωνικό νόμισμα, ζλότι.
Η Brown Brothers Harriman σημειώνει ότι ο αντίκτυπος από την αλλαγή διακυβέρνησης στην Πολωνία θα γίνει αισθητός πρώτα απ' όλα σε γεωπολιτικό επίπεδο, κυρίως στις σχέσεις της Πολωνίας με την Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης