Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Με τα… πόδια από την Ελλάδα στη Σουηδία – Πάνω από 190.000 μετανάστες στη σκανδιναβική χώρα

Reuters: Με τα… πόδια από την Ελλάδα στη Σουηδία – Πάνω από 190.000 μετανάστες στη σκανδιναβική χώρα
Η Σουηδία θα χρειαστεί 70 δισ. κορώνες για να αντιμετωπίσει την κρίση - Σε 30 χιλιάδες υπολογίζονται τα ασυνόδευτα παιδιά
Η μεταναστευτική κρίση αγγίζει πλέον και τη Σουηδία που όπως αναφέρει το Reuters αναμένεται να δεχτεί 190.000 πρόσφυγες φέτος, με συνέπεια να δοκιμαστεί η παραδοσιακή φιλοξενία της, καθώς αναγκαστικά θα στεγάσει αρκετούς σε σκηνές τον χειμώνα.
Στο εκ διά μέτρου αντίθετο άκρο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική και να συμβουλευτούν τους ψηφοφόρους τους, γιατί αλλιώς εγκυμονούν κίνδυνοι για τη δημοκρατία.
Χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να περνούν από τη Σλοβενία στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην κεντρική Ευρώπη και η μικρή χώρα ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να στείλουν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις για να ελέγξουν τις ροές.
Η Ευρώπη παλεύει για να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με 670.000 ανθρώπους να έχουν έρθει φέτος από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Από τους 190.000 πρόσφυγες που αναμένονται στη Σουηδία, 30 χιλιάδες είναι ασυνόδευτα παιδιά.
«Έχουμε δει ανθρώπους που πραγματικά περπατούν από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια με στόχο να φτάσουν στη Γερμανία και τη Σουηδία» ανέφερε ο επικεφαλής της σουηδικής μεταναστευτικής υπηρεσίας Anders Danielson.
Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει προηγούμενο ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τη Σουηδία, η οποία θα χρειαστεί 70 δισ. κορώνες τα δύο επόμενα χρόνια για να διαχειριστεί την κρίση.
Την επόμενη χρονιά μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων ασύλου, αλλά και πάλι θα φτάσει τις 170.000.
Στη Σουηδία βρίσκονται ήδη 100.000 πρόσφυγες, κάτι που ξεπερνάει και όσους είχαν μεταναστεύσει στη σκανδιναβική χώρα μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Μόνο 10.000 πήγαν στη Σουηδία την περασμένη εβδομάδα και υπολογίζεται ότι δεν θα είναι δυνατόν να στεγαστούν 25 -40 χιλιάδες άνθρωποι που θα κινδυνεύσουν να περάσουν τον χειμώνα σε σκηνές.
Σημειώθηκαν και επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ασύλου, ενώ το αντιμεταναστευτικό σουηδικό κόμμα προσπαθεί να αποθαρρύνει τους μετανάστες για να μην έρθουν στη χώρα.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο συγκεκριμένο κόμμα ποσοστό 20% από το 13% που είχε το φθινόπωρο του 2014.
Η Γερμανία προειδοποίησε την Πέμπτη για επιθέσεις σε πολιτικούς από άτομα οργισμένα με τους μετανάστες, ενώ η Σλοβενία, που υποδέχτηκε 12.000 μετανάστες σε μία μέρα και 38.000 από το Σάββατο ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας από την ΕΕ.
Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα με την Κροατία, που ζητάει με τη σειρά της να υπάρξει ένα προπύργιο στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας έτσι ώστε να αποτραπούν οι αφίξεις μεταναστών.
Και ο Juncker συγκάλεσε ένα έκτακτο συμβούλιο την Κυριακή μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, των Σκοπίων, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης