Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αν και υπέρ του ευρώ, το 72% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κινείται σε λάθος δρόμο

Αν και υπέρ του ευρώ, το 72% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κινείται σε λάθος δρόμο
Το ποσοστό ανέρχεται στο 77% όσον αφορά τους πολίτες των χωρών της Ευρωζώνης
Λάθος δρόμο εκτιμά η πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών (72%) ότι ακολουθεί η ευρωπαϊκή πολιτική, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το ίδρυμα Bertelsmann τον Ιούλιο στις 28 χώρες της Ε.Ε. και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάζει η Deutsche Welle, αν και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, το 72% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή πολιτική «κινείται σε λάθος δρόμο», ποσοστό που ανέρχεται στο 77% στους πολίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Επίσης το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι και οι πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων των 28 χωρών της Ε.Ε. είναι λανθασμένες.
Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις, οι ευρωπαίοι πολίτες σε ποσοστό 71% θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε., ποσοστό που κατέρχεται στο 63% όσον αφορά τους πολίτες των χωρών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα το 59% των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένο ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση των χωρών της Ε.Ε., με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 64% στους πολίτες των χωρών της ευρωζώνης.
Ως βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. οι περισσότεροι ανέφεραν τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας (61%), την οικονομική ανάπτυξη (53%), τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων (47%) και το ζήτημα της μετανάστευσης (42%).
Μεταξύ των μέχρι τώρα επιτευγμάτων της Ε.Ε., μεγαλύτερη σημασία δίνουν οι πολίτες στα ανοικτά σύνορα (46%), το ελεύθερο εμπόριο (45%) και τη διατήρηση της ειρήνης (40%).
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Γερμανίας, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 55% εκτιμά ότι ο ηγετικός ρόλος του Βερολίνου είναι «καλός» ή «πολύ καλός», ενώ το 45% απάντησε ότι είναι «κακός».
Σύμφωνα με το ίδρυμα Bertelsmann, τον Ιούλιο, οπότε διενεργήθηκε η έρευνα, κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και οι διαφωνίες για τον προσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης των χωρών σε κρίση.
Στην έρευνα, σημειωτέον, συμμετείχαν συνολικά 12.002 ευρωπαίοι πολίτες και στις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης