Διεθνή

MarketWatch: Μεγαλύτερη απώλεια για την Ευρωζώνη μια αποχώρηση της Πολωνίας απ' ό,τι ένα Grexit

MarketWatch: Μεγαλύτερη απώλεια για την Ευρωζώνη μια αποχώρηση της Πολωνίας απ' ό,τι ένα Grexit
Καθοριστικές οι εκλογές στην Πολωνία την προσεχή Κυριακή, 25 Οκτωβρίου
Grexit, Spexit, Quitaly, είναι μερικοί μόνον από τους νεολογισμούς που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, προκειμένου να περιγράψουν διάφορες χώρες που ίσως αποχωρούσαν από το ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το MarketWatch, ίσως να υπάρχει μια μεγαλύτερη απώλεια για την Ευρωζώνη και μάλιστα ακόμη πιο σημαντική από μια αποχώρηση της Ελλάδας, ή ακόμη της Ισπανίας και της Ιταλίας και η οποία ίσως να είναι πιο κοντά, αυτή της Πολωνίας.
Αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, οι Πολωνοί προσέρχονται στις κάλπες, το αποτέλεσμα των οποίων κρίνεται καθοριστικό, καθώς εκτιμάται ότι νικητής των εκλογών θα αναδειχθεί το σκληρά ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, αντικαθιστώντας το πολύ πιο μετριοπαθές κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν μια πιθανότητα νίκης 36% έναντι 24% του νυν κυβερνώντος κόμματος, Πλατφόρμα των Πολιτών.
Όπως κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε., εκτός της Βρετανίας και της Δανίας, η Πολωνία πρέπει να ενταχθεί στη νομισματική ένωση, κάτι όμως που υπό τη νέα κυβέρνηση φαντάζει αδύνατο.
Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, σημειώνει το MarketWatch, καθώς η επιρροή ενός νομίσματος είναι είτε η επέκταση είτε η οπισθοχώρηση.
Μια απώλεια της Ελλάδας δεν θα ήταν τόσο σημαντική, όσο αυτή της Πολωνίας.
Αν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να πείσει τις ανερχόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν, τότε είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι έχει μέλλον.
Μερικές από τις μικρότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη ενταχθεί.
Σλοβακία, Σλοβενία, Λετονία και Λιθουανία έχουν ήδη εισέλθει στην νομισματική ένωση.
Οι χώρες αυτές έχουν όλες μαζί πληθυσμό μόλις 12 εκατ., καμία από αυτές δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά σε τίποτα.
Οι μεγαλύτερες χώρες, όμως, έχουν άλλη σημασία.
Με πληθυσμό 60 εκατ. ατόμων, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Βρετανίας και της Γαλλίας συνδυαστικά.
Το αν τελικά θα ενταχθούν στο ευρώ ή όχι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο.
Εν μέσω της κρίσης στην Ευρωζώνη και τα πάνω-κάτω στην Κίνα, ο σταθερός εκσυγχρονισμός της Ανατολικής Ευρώπης συχνά παραβλέπεται.
Αυτές οι οικονομίες μοιάζουν περισσότερο με χελώνες παρά με λαγούς, όμως, όπως όλοι γνωρίζουν, οι χελώνες είναι εκείνες που τελικά κερδίζουν τον αγώνα…
Η οικονομία της Ουγγαρίας αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό 3,4% πέρυσι και φέτος αναμένεται ότι θα επιτύχει τα ίδια μεγέθη ανάπτυξης.
Η Τσεχία αναπτύσσεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 3% φέτος, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη άνω του 4%.
Η Πολωνία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά επιπλέον 3,2% φέτος –ήταν η μόνη αξιοσημείωτη οικονομία που έπλευσε διαμέσου της κρίσης χωρίς να εισέλθει σε ύφεση.
Η Πολωνία ειδικότερα σταδιακά καθίσταται μεγάλη δύναμη μέσα στην ευρωπαϊκή οικονομία: κερδίζει την Ισπανία, με βάση τις τρέχουσες τάσεις πολύ σύντομα μπορεί να είναι πιο σημαντική από την Ιταλία, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ότι στο μέλλον θα υπερισχύσει της Γαλλίας επίσης.
Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα εισέλθει στη νομισματική ένωση.
Αν και η υφιστάμενη κυβέρνηση ήταν τουλάχιστον συμπαθητική στην ιδέα αυτή, το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης βάζει πολλά εμπόδια που αυτό καθίσταται αδύνατο.
Ο πρόεδρος Duda επέμεινε ότι αν η Πολωνία επρόκειτο ποτέ να ενταχθεί στο ευρώ, θα έπρεπε πρώτα να διεξαχθεί δημοψήφισμα, κάτι που όπως όλοι γνωρίζουν, όποτε γίνεται μια ψηφοφορία για το ευρώ, αυτό καταλήγει να ηττάται.
Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν η Πολωνία δεν φθάσει το επίπεδο των μισθών της σε αυτό της Γερμανίας, κάτι που σημαίνει ότι όταν ο μέσος μισθός στην Πολωνία είναι στα 689 ευρώ και στη Γερμανία στα 2,598 ευρώ, τότε η ένταξη της χώρας στο ευρώ δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί σύντομα.
Ξεχάστε όλη τη φασαρία περί Grexit.
Στο τέλος, το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ ή όχι, αυτό ενδιαφέρει τους Έλληνες, όχι όμως και την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει το MarketWatch.
Με 11 εκατ. κατοίκους και πολύ λίγες μεγάλες βιομηχανίες, πέραν της ναυτιλίας, η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% της συνολικής παραγωγής της ζώνης του ευρώ.
Ένα έτος αξιοπρεπούς ανάπτυξης θα προσθέσει ένα επιπλέον 2% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και αν ή όταν τελικά αποχωρήσει, η Ευρωζώνη θα επιβιώσει.
Αυτό όμως δεν ισχύει για την Πολωνία ή την Ουγγαρία ή την Τσεχία.
Το ευρώ δημιουργήθηκε ειδικά για να προκαλέσει την ισχύ του δολαρίου και να δημιουργήσει μια ηγέτιδα δύναμη στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου.
Αν μερικές μικρές και όχι πολύ επιτυχημένες οικονομίες πέσουν… από το σκάφος, θα μπορεί να το αντιμετωπίσει.
Όταν, όμως, μεγάλες και αναπτυσσόμενες οικονομίες γυρίζουν την πλάτη τους στο ευρώ, αυτό είναι άλλο θέμα.
Είναι η παραίτησης της Πολωνίας από το ενιαίο νόμισμα αυτή που έχει μεγάλη σημασία μακροπρόθεσμα και αυτό θα ξεκινήσει από αυτό το σαββατοκύριακο, καταλήγει το άρθρο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης