Τελευταία Νέα
Διεθνή

Credit Agricole: Μετά από διακανονισμό θα πληρώσει 787 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ

Credit Agricole: Μετά από διακανονισμό θα πληρώσει 787 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ
Επειδή διοχέτευσε παράνομα χρήμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ αγνοώντας τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν
Η γαλλική τράπεζα Credit Agricole συμφώνησε να πληρώσει στις αμερικάνικες αρχές 787 εκ. δολάρια, προχωρώντας σε διακανονισμό μετά τις κατηγορίες ότι διοχέτευσε μετά από διακανονισμό που έγινε, επειδή διοχέτευσε παράνομα χρήμα χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ αγνοώντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, το Σουδάν και σε άλλες χώρες.
Την είδηση δημοσιεύει η ιστοσελίδα Voice of America που προσθέτει ότι στην Credit Agricole είχε επιβληθεί κι ένα πρόστιμο 350 εκ. ευρώ μετά από έρευνα των ΗΠΑ για τα αποτελέσματά της το δεύτερο τρίμηνο.
Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με την τράπεζα που σε τέτοιες περιπτώσεις μπαίνει υπό στενότερη επιτήρηση για μία περίοδο συνήθως τριών ετών και εφόσον δεν συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας, ασκούνται και ποινικές διώξεις.
Η Credit Agricole είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ευρωπαϊκής τράπεζας που κάνει τέτοιο διακανονισμό με τις ΗΠΑ, επειδή παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει.
Τα συνολικά πρόστιμα που έχουν καταβληθεί από το 2009 είναι 14 δισ. δολάρια, με την BNP Paribas να έχει το ρεκόρ με 8,9 δισ. δολάρια και στην περίπτωσή της ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις, ενώ αποκλείστηκε και από ορισμένες συναλλαγές με δολάρια γα ένα χρόνο.
Οι τράπεζες συνήθως κατηγορούνται για απόκρυψη πληροφοριών, με συνέπεια ηλεκτρονικά εμβάσματα προς το Ιράν ή, προς άλλες χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις να μην ανιχνεύονται.
Ειδικά, η Credit Agricole κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν, το Σουδάν, τη Μιανμάρ και την Κούβα μεταξύ του 2003 και του 2008.
Η μετοχή της Credit Agricole υποχωρούσε κατά 1% στα 11,03 ευρώ το μεσημέρι, την ώρα που και ο δείκτης για τις τράπεζες Stoxx Europe 600 σημείωνε επίσης πτώση 0,9%.
Η ιταλική Unicredit, η γαλλική Societe Generale και η γερμανική Deutsche Bank βρίσκονται επίσης υπό διερεύνηση στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης