Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική η Τρόικα στην αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών στις ΑΜΚ των τραπεζών – Το ΤΧΣ με cocos 75% και ΑΜΚ 25%

Θετική η Τρόικα στην αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών στις ΑΜΚ των τραπεζών – Το ΤΧΣ με cocos 75% και ΑΜΚ 25%
Η Τρόικα έχει ζητήσει οι ιδιώτες επενδυτές να έχουν προτεραιότητα στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Υπέρ της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών τάσσεται η Τρόικα που σημαίνει ότι αποδέχονται οι ευρωπαίοι τα συμφέροντα των ιδιωτών να προηγηθούν των συμφερόντων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η εξέλιξη αυτή με όρους αγοράς είναι ξεκάθαρα θετική γιατί η Τρόικα με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι διαχειρίσιμες ενώ θα δοθούν κίνητρα αυξημένης συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Επίσης το γεγονός ότι η Τρόικα αποδέχθηκε οι τιμές των ΑΜΚ να καθοριστούν με βάση την ζήτηση που θα εκδηλωθεί στα βιβλία προσφορών είναι θετική εξέλιξη, ενώ η ΕΚΤ - φαίνεται ότι απορρίπτει τον αναβαλλόμενο φόρο για το α΄ 6μηνο του 2015.
Ήδη το DTA φθάνει τα 15,3 δισεκ. και να προσμετρούσε 17,5 δισεκ. από τα κεφάλαια των τραπεζών θα ήταν αναβ αλλόμενη φορολογία.
Με βάση πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές τα stress tests θα δείξουν κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες 14,6 δισεκ. εκ των οποίων το βασικό σενάριο μαζί με το AQR θα φθάσει τα 8,3 δισεκ. και το δυσμενές στα 6,3 δισεκ. ευρώ.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση των προσφορών ανταλλαγής των ομολογιακών και υβριδικών.
Εκτιμάται ότι από τα ομολογιακά θα συγκεντρώσουν περίπου 1,8 με 2 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 2 δισεκ. θα αφαιρεθούν από το βασικό σενάριο που σημαίνει 8,3 δισεκ μείον 2 δισεκ. 6,3 δισεκ. ευρώ.
Άρα οι ΑΜΚ των τραπεζών θα πρέπει να καλύψουν κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 6,3 δισεκ.
Οι τράπεζες θα υλοποιήσουν ΑΜΚ
Η Πειραιώς 1,65 έως 2 δισεκ. ευρώ
Η Eurobank 1,3 με 1,5 δισεκ.
Η Alpha bank 1,2 δισεκ. έως 1,5 δισεκ.
Η Εθνική 1 δισεκ. ευρώ ενώ θα πουλήσει και μέρος της Finansbank. 
Συνολικά οι τράπεζες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πάνω από 6 δισεκ. ευρώ.
Η Τρόικα πάντως θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους ώστε να συμμετάσχουν όχι μόνο το ελάχιστον των αυξήσεων κεφαλαίου του βασικού σεναρίου αλλά αν είναι εφικτό να συγκεντρωθούν περισσότερα κεφάλαια από τους ιδιώτες.
Μάλιστα το ΤΧΣ θεωρεί ότι το δυσμενές σενάριο των stress tests τα 6,3 δισεκ. πρέπει να καλυφθεί με τον εξής τρόπο.
Περίπου 75% με 80%  cocos ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές και 25% ή 20% κοινές μετοχές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει 5 δισεκ. cocos και 1,3 δισεκ. κοινές μετοχές.
Το ΤΧΣ θα είναι εγγυητής των αυξήσεων κεφαλαίου ενώ θα πραγματοποιηθούν με παραίτηση του παλαιού μετόχου του Ταμείου δηλαδή.
Το Ταμείο όμως μπορεί να καλύψει αδιάθετες μετοχές και ως αδιάθετες μετοχές θα μπορούσε να είναι το 20% με 25% του δυσμενούς σεναρίου.
Είναι ορθό οι ιδιώτες να προηγηθούν της ανακεφαλαιοποίησης.
Όμως είναι ορθό και το ΤΧΣ να συμμετάσχει με ένα μικρό ποσοστό στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με κοινές μετοχές καθώς δεν πρέπει να χάσει την μεγάλη ευκαιρία των εξωφρενικά χαμηλών τιμών.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό πάντως ότι η Τρόικα ζητάει από το ΤΧΣ να αποδεχθεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και ρόλο στην νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα ξεκινήσει ακριβώς μετά τις ανακοινώσεις των stress tests στις 30 Οκτωβρίου το βράδυ.

Υποσημείωση

Υπάρχουν κάποιες τράπεζες, που εξετάζουν αν μπορούν να υλοποιήσουν μεγαλύτερες ΑΜΚ από αυτές που θα καθοριστεί στα stress tests ώστε να μειώσουν και τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης