Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετικά μηνύματα από Φρανκφούρτη - Συνολικά τα stress tests 14 δισ - Οι ΑΜΚ μόνο 5,5 δισ. αλλά το δυσμενές 5 δισ

Θετικά μηνύματα από Φρανκφούρτη - Συνολικά τα stress tests 14 δισ - Οι ΑΜΚ μόνο 5,5 δισ. αλλά το δυσμενές 5 δισ
Θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουν οι τραπεζίτες από τις επαφές τους με τον SSM και ΕΚΤ....
Θετικά μηνύματα λαμβάνουν οι τράπεζες σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις από την Φρανφκούρτη όπου βρίσκονται οι έλληνες τραπεζίτες και πραγματοποιούν κρίσιμες επαφές με τον SSM. 
Σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις - προσοχή ενδείξεις και όχι επίσημη πληροφόρηση ακόμη τουλάχιστον - οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι χαμηλότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες όσον αφορά το AQR και βασικό σενάριο και με βάση τραπεζική πηγή καθορίζονται ως εξής.
Οι ζημίες από AQR και βασικό σενάριο διαμορφώνονται στα 9 με 9,3 δισεκ. ευρώ.
Το δυσμενές σενάριο των stress tests διαμορφώνεται στα 5 δισεκ. ευρώ.
Οι συνολικές ζημίες δηλαδή το συνολικό νούμερο κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι 14 με 15 δισεκ. όπως αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε προαιρετικές δημόσιες προτάσεις για τα ομολογιακά τους ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφάλαια τους καθώς τα ομολογιακά θα μετατραπούν σε μετοχές - όσων κατόχων ομολόγων συμμετάσχουν προαιρετικά -
Από τις προαιρετικές προτάσεις οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες έως 3 δισεκ.
Επίσης αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου DTA για το α΄ 6μηνο του 2015 που θα απομειώσει περαιτέρω τις κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ 1,5 με 2,3 δισεκ. ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να καλύψουν  τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι μικρότερες από ότι είχαν αρχικώς εκτιμηθεί.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου εκτιμώνται στα 5,5 δισεκ.
Ωστόσο οι τράπεζες έχουν θέσεις στόχους
Πειραιώς να αντλήσει 1,8 με 2,2 δισεκ. ευρώ
Alpha 1,5 δισεκ. ευρώ
Eurobank 1,5 δισεκ. ευρώ
Εθνική 1 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν 6 δισεκ. και αν διαμορφωθούν οι προυποθέσεις μπορεί να σηκώσουν και περισσότερα κεφάλαια μειώνοντας την συμμετοχή των cocos στο δυσμενές σενάριο.
Κάποιες τράπεζες εξετάζουν πως θα μειώσουν το δυσμενές σενάριο των stress tests που θα καλύψει το ΤΧΣ αλλά στόχος είναι τα 5 δισεκ. που αναλογούν στο δυσμενές σενάριο και θα καλυφθεί σχεδόν 80% σε cocos να μειωθεί....
Τα πράγματα στα stress tests είναι λίγο καλύτερα από ότι αρχικώς είχαν εκτιμηθεί....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης