Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέρασε από το ανώτατο Συμβούλιο και το κοινοβούλιο του Ιράν η συμφωνία για τα πυρηνικά

Πέρασε από το ανώτατο Συμβούλιο και το κοινοβούλιο του Ιράν η συμφωνία για τα πυρηνικά

Στη Βουλή του Ιράν η συμφωνία εγκρίθηκε με 161 θετικές ψήφους έναντι 59 αρνητικών
Το ανώτερο Συμβούλιο του Ιράν, που απαρτίζεται από κληρικούς και αξιωματούχους ενέκρινε την Τετάρτη την εφαρμογή της συμφωνίας για τα πυρηνικά που είχε συνάψει το καλοκαίρι η χώρα με τις μεγάλες δυνάμεις.
Η Washington Post αναφέρει, μάλιστα, ότι αυτό ήταν το τελικό βήμα και πραγματοποιήθηκε παρά τις προσπάθειες των σκληροπυρηνικών να εκτροχιάσουν τη συμφωνία.
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ένα από τα πιο ηγετικά σώματα του κληρικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας έδωσε την τελική του έγκριση σε ένα νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Το 12μελές Συμβούλιο, με επικεφαλής Ayatollah Ali Khamenei έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει κάθε νομοσχέδιο πριν πάει στη Βουλή για να γίνει νόμος.
Όσο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επιτρέπει στο Ιράν να αποσυρθεί από τη συμφωνία, εφόσον οι μεγάλες δυνάμεις δεν προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων ή, του επιβάλλουν καινούριες.
Το νομοσχέδιο ζητάει επίσης από την ιρανική κυβέρνηση να προσπαθήσει για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ισραήλ, αλλά και να πάρει τα «απαραίτητα μέτρα» για να εμποδίσει τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της να διεισδύσουν στη χώρα μέσω της συμφωνίας για τα πυρηνικά.
Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 14 Ιουλίου στη Βιέννη προέβλεπε άρση των οικονομικών κυρώσεων προς το Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη συμφωνία στις 20 Ιουλίου, το αμερικάνικο Κογκρέσο μπλόκαρε το Σεπτέμβριο τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να την εκτροχιάσουν, κι έτσι απέμενε πια μόνο το Ιράν.
Οι σκληροπυρηνικοί βουλευτές της ασιατικής χώρας προσπάθησαν να εμποδίσουν την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, αλλά με 161 θετικές ψήφους τελικά πέρασε.
Οι αρνητικές ψήφοι ήταν 59, ενώ 17 βουλευτές ψήφισαν παρών, άλλοι 17 δεν ψήφισαν καθόλου, ενώ 40 δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης