Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες θα τα καταφέρουν παρά τα 14-16 δισ στα stress tests – 13 παράμετροι που αφορούν τις νέες ΑΜΚ

Οι τράπεζες θα τα καταφέρουν παρά τα 14-16 δισ στα stress tests  – 13 παράμετροι που αφορούν τις νέες ΑΜΚ
Μεγάλη η δοκιμασία για τις τράπεζες...αλλά οι θετικές ενδείξεις αυξάνονται...
Θετικότερο είναι το κλίμα για τις νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές.
Μάλιστα οι τράπεζες μελετούν και σχέδια ώστε το βασικό σενάριο μαζί με το AQR να καλυφθεί με ένα συνδυασμό αυξήσεων κεφαλαίου, ομολογιακών υφιστάμενων που θα ανταλλαγούν με μετοχές προαιρετικά και νέες εκδόσεις ομολογιακών ανταλλάξιμων σε μετοχές.
Το σενάριο αυτό το εξετάζει η Πειραιώς.
Το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί από το ΤΧΣ με cocos μετατρέψιμα ομολογιακά κατά 75% με 80% και AMK το υπόλοιπο 25% με 20%.
Στις 14 και 15 Οκτωβρίου οι διοικήσεις των τραπεζών θα βρεθούν στην Φρανκφούρτη στον SSM και στην ΕΚΤ και όπως όλα δείχνουν θα αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για το AQR και το βασικό σενάριο των stress tests.

Τα βασικά στοιχεία των stress tests είναι τα εξής

1)Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες AQR, βασικό σενάριο και δυσμενές σενάριο θα διαμορφωθούν στα 14-16 δισεκ.

2)Τα stress tests θα ανακοινωθούν 30 ή 31 Οκτωβρίου του 2015

3) Για το 2015 που αφορά την περίοδο έως τον Ιούνιο του 2015 οι ζημίες από το AQR ανέρχονται σε 9,3 δισεκ. και είναι καθαρές ζημίες δηλαδή δεν καλύπτονται από πουθενά.
Με βάση ενδείξεις οι ζημίες από το AQR κατά τράπεζα έχουν ως εξής
Πειραιώς ζημίες 3,4 δισεκ.
Εθνική ζημίες 2,6-2,7 δισεκ.
Eurobank ζημίες 1,8 δισεκ.
Alpha bank 1,4 δισεκ. ευρώ
Σύνολο 9,3 δισεκ. ευρώ.

4)Η δομή των κεφαλαιακών αναγκών κατανέμεται ως εξής.
AQR οι ζημίες ανέρχονται σε 9,3 δισεκ.
Βασικό σενάριο ζημίες 3 με 3,5 δισεκ.
Δυσμενές σενάριο ζημίες 5 δισεκ. ευρώ.

5)Αν οι ανακοινώσεις των stress tests πραγματοποιηθούν 30 ή 31 Οκτωβρίου τότε είναι πολύ πιθανό την ίδια ημέρα των ανακοινώσεων η Πειραιώς να ανακοινώσει σχέδιο αύξησης κεφαλαίου 1,8 με 2,2 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,8 με 2,2 δισεκ.
Η Eurobank 1,5 δισεκ. ευρώ
Η Alpha bank 1,5 δισεκ. ευρώ
Η Εθνική 1 δισεκ. (δεν επαρκούν) αλλά υπάρχει και το πλεονέκτημα της πώλησης μέρους ή όλου της Finansbank που σήμερα αποτιμάται στα 5 δισεκ. ευρώ.

7)Με βάση πληροφορίες του bankingnews.gr από αξιόπιστες πηγές
Το AQR διαμορφώνεται περίπου στα 9,3 δισεκ. ευρώ.
Στο AQR περιλαμβάνονται οι ζημίες από τον πιστωτικό κίνδυνο.
Για το 2013 (στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014) οι ζημίες από τα AQR είχαν διαμορφωθεί στα 7,34 δισεκ.  αλλά επειδή οι τράπεζες άντλησαν το 2014 8,3 δισεκ. από ιδιώτες κάλυψαν πλήρως την ζημία των AQR.
Τα stress tests όμως περιλαμβάνουν τρία τμήματα
Ζημίες από AQR
Ζημίες με βάση το βασικό σενάριο που στηρίζεται σε πιο ρεαλιστικές παραδοχές π.χ. για την πορεία του ΑΕΠ, των ακινήτων και άλλα
Ζημίες από το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνει παραδοχές πιο στρεσαρισμένες πιο ακραίες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με core tier 1 στο 8% στο δυσμενές σενάριο από 5,5% το 2014 και 9,5% στο βασικό θα πραγματοποιηθούν τα stress tests του 2015.
AQR οι ζημίες ανέρχονται σε 9,3 δισεκ.
Βασικό σενάριο ζημίες 3 με 3,5 δισεκ.
Δυσμενές σενάριο ζημίες 5 δισεκ. ευρώ.
Το σύνολο αυτών των 3 παραμέτρων αγγίζει τα 17 δισεκ. ευρώ.
Το AQR και το βασικό σενάριο πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες και το δυσμενές το ΤΧΣ.
Στην προσέγγιση αυτή ωστόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και 3 bonus που ωστόσο ακόμη είναι υπό εξέταση, δηλαδή δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι θα γίνουν αποδεκτά.

8)Ποια είναι τα 3 bonus

Α)Αναβαλλόμενος φόρος.
Οι τράπεζες θα εγγράψουν όλες τις ζημίες από το CLP τον πιστωτικό κίνδυνο στο β΄ τρίμηνο του 2015 όπερ σημαίνει μεγάλες ζημίες στο α΄ 6μηνο του 2015.
Στο α΄ τρίμηνο είχαν εγγράψει προβλέψεις 1,52 δισεκ. και στο β΄ τρίμηνο του 2015 θα εγγράψουν επιπλέον 7 δισεκ. ευρώ.
Αυτό θα το κάνουν για να εκμεταλλευτούν τον αναβαλλόμενο φόρο που φθάνει τα 2,3 με 2,5 δισεκ.
Το bonus των 2,3 με 2,5 δισεκ. θα αφαιρεθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Το bonus αυτό ακόμη δεν έχει κλειδώσει, υπάρχουν αντικρουόμενες προσεγγίσεις.

Β)Οι τράπεζες έχουν υποβάλλει αίτημα να μπορούν να υποβάλλουν προαιρετικές προτάσεις για τα υβριδικά και ομολογιακά τους μετατρέποντας τα σε μετοχές.
Αντί δηλαδή για υποχρεωτικό bail in η διαδικασία να λάβει προαιρετικό χαρακτήρα.
Το bonus αυτό θα μπορούσε να φθάσει το 1 με 1,5 δισεκ. αλλά επίσης δεν έχει κλειδώσει, δεν είναι σαφές αν υλοποιηθεί.

Γ)Με βάση θεσμική πηγή η ΕΚΤ και ο SSM θα λάβουν υπόψη τα capital plans των τραπεζών – πέραν του σκέλους των αυξήσεων κεφαλαίου – το bonus αυτό θα μπορούσε να δώσει ακόμη 1 δισεκ. χωρίς την Finansbank.

Με αυτά τα 3 bonus τα 17 δισεκ. θα μπορούσαν να μειωθούν από 17 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες στα 14 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο αυτά τα 3 bonus θα επηρεάσουν το βασικό σενάριο το οποίο θα φθάσει αρχικά τα 12 με 12,8 δισεκ. για να μειωθεί στα 9 με 8,5 δισεκ.
Άρα οι τράπεζες αναζητούν 8,5 με 9 δισεκ. κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές, στόχος που είναι υλοποιήσιμος.

9) Το ενδιαφέρον στοιχείο του νέου νόμου σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές είναι ότι το δυσμενές σενάριο adverse scenario θα καλυφθεί από το ΤΧΣ αλλά όχι εξολοκλήρου με μετατρέψιμα ομόλογα cocos με επιτόκιο 9% αλλά με ένα συνδυασμό μετατρέψιμων ομολόγων με κοινές μετοχές με σχέση 75% με 80% cocos και 25% με 20% κοινές μετοχές.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι σε αυτή την νέα ανακεφαλαιοποίηση με τις ιστορικά χαμηλές τιμές, το ΤΧΣ θα ήταν αδιανόητο να μην συμμετάσχει.
Αν υποθέσουμε ότι το δυσμενές σενάριο είναι 5 δισεκ. τα 3,75 δισεκ. θα καλυφθούν με cocos και το 1,25 δισεκ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου που θα υλοποιήσουν οι τράπεζες.
Το σενάριο – σχέδιο των calls options δηλαδή για τις μετοχές που θα αποκτήσει το ΤΧΣ οι τράπεζες να έχουν δικαίωμα επαναγοράς – προαιρετικά – βρίσκει αντίθετους τους ιδιώτες μετόχους λόγω dilution και έχει ως σχέδιο περιθωριοποιηθεί….

10)Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίζονται μάλλον με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στο book building δηλαδή στο βιβλίο προσφορών κατά την διαδικασία υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου.
Με βάση το νόμο του 2013 η τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου καθοριζόταν με τις εξής δύο παραμέτρους
Α)Μέσος όρος 50 συνεδριάσεων στο χρηματιστήριο μείον -50% discount
Β)Τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή μείον ένα discount που θα το καθόριζε η αγορά.
Λόγω της δραματικής πτώσης των τραπεζικών μετοχών προκύπτει το εξής, ακόμη και με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον discount -50% οι τιμές που διαμορφώνονται είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες οπότε δημιουργείται τεχνικό πρόβλημα.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο της Eurobank στην αύξηση κεφαλαίου του 2014 όπου η τιμή δεν καθορίστηκε διοικητικά με ένα μαθηματικό τύπο αλλά με βάση την ζήτηση όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών της αύξησης.
Να σημειωθεί ότι η δραματική πτώση των χρηματιστηριακών τιμών πέραν της ανησυχίας που υποκρύπτει για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης έχει αφομοιώσει και μέρος του discount που θα εμπεριέχουν οι τιμές των ΑΜΚ.

11) Προφανώς θα υπάρξουν καθολικά reverse split που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και το 100 προς 1 και όχι 30 ή 40 προς 1 στην πιο ακραία περίπτωση.
Π.χ. στην Eurobank απαιτείται πολύ μεγάλο reverse split ενώ στην Πειραιώς και με 10 προς 1 μπορεί να επιτευχθεί μια ικανοποιητική τιμή.

12)Δεν θα περιλαμβάνεται παράμετρος για τα warrants.
Το αρχικό σχέδιο που είχε εξεταστεί να υπάρξει δημόσια πρόταση από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants έχει εγκαταλειφθεί και προκρίνεται η λύση να αφεθούν να λήξουν έως το 2018 χωρίς να εξασκηθούν.
Κατά την άποψη μας τα warrants θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά μέσω του μηχανισμού της δημόσιας πρότασης.
Κάποιοι δυστυχώς λανθασμένα υποστηρίζουν ότι τα warrants χαρίστηκαν στους κατόχους, ΜΕΓΑ λάθος, για τα warrants πλήρωσαν οι μέτοχοι και δυστυχώς υπέστησαν ολική καταστροφή.

13)Θα υπάρχει πιο αυξημένη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από το ΤΧΣ και ταυτόχρονα μέσω της BRRD θα υπάρχουν ειδικοί επόπτες – τύπου επιτρόπου – όπου θα ελέγχουν όλες τις διοικητικές αποφάσεις των τραπεζών.

Πρώτη ενημέρωση:23:19, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης