Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Stress tests: Πως τα 12 δισ. του βασικού σεναρίου θα γίνουν 8 δισ. και το δυσμενές 5-6 δισ – Θετικό το ΔΝΤ, αρνητικός ο SSM

Stress tests: Πως τα 12 δισ. του βασικού σεναρίου θα γίνουν 8 δισ. και το δυσμενές 5-6 δισ – Θετικό το ΔΝΤ, αρνητικός ο SSM
Γίνεται παρασκηνιακώς προσπάθεια....ώστε να κατέβει ο πήχης του βασικού σεναρίου των stress tests....και να ανέβει το δυσμενές σενάριο που θα καλύψει το ΤΧΣ
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι και το ΔΝΤ διάκειται θετικά στο σχέδιο να μειωθεί το βασικό σενάριο των stress tests ανεξαρτήτως του ποσού που θα διαμορφωθεί στο δυσμενές σενάριο ώστε οι ιδιώτες μέτοχοι να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου» αναφέρει αξιόπιστη θεσμική πηγή με την οποία συνομίλησε το bankingnews.gr.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών θα ανακοινωθούν στις 30 ή 31 Οκτωβρίου του 2015.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν στην Φρανκφούρτη 14 και 15 Οκτωβρίου και από τις επαφές που θα έχουν με τον SSM και την ΕΚΤ θα διαμορφώσουν πιο σαφή εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου που περιλαμβάνει κεφαλαιακές ανάγκες asset quality review και βασικό σενάριο των stress tests.   
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «δεν αποκλείεται το τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης να είναι μεγάλο δηλαδή 16 έως 17 δισεκ. αλλά αυτό που ενδιαφέρει τους ιδιώτες επενδυτές είναι το AQR και το βασικό σενάριο.
Το δυσμενές σενάριο των stress tests θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με Cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές με επιτόκιο 9% ή συνδυασμό 80% cocos και 20% κοινές μετοχές.
Το βασικό θέμα λοιπόν είναι το συνδυαστικό πακέτο asset quality review και βασικό σενάριο των stress tests.
Η πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθεί να χαμηλώσει τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου για να μπορέσουν οι ιδιώτες μέτοχοι να συμμετάσχουν.
Το ΔΝΤ διάκειται θετικά αλλά ζητάει από την Ελλάδα για να την στηρίξει μια μεγάλη παρέμβαση στο ασφαλιστικό.
Αν η Ελλάδα δείξει θετικά δείγματα γραφής στο ασφαλιστικό το ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσει την παρέμβαση τους προς το ΔΝΤ ώστε το βασικό σενάριο των stress tests να διαμορφωθεί με όρους που να θεωρούνται από τους ιδιώτες επενδυτές διαχειρίσιμο κεφαλαιακό πρόβλημα.
Το βασικό σχέδιο κυβέρνησης και ελληνικών τραπεζών είναι από τα δύο σκέλη του stress tests να επιβαρυνθεί περισσότερο το δυσμενές σενάριο adverse scenario έναντι του βασικού σεναρίου.
Το σχέδιο αυτό προσκρούει στον SSM στον Μόνιμο Μηχανισμό Τραπεζικής Εποπτείας όπου οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου των stress tests θέλει να είναι υψηλές και γενικώς θέλει μεγάλες ΑΜΚ μεταξύ 17 και 18 δισεκ. ευρώ. 
Θυμίζουμε το βασικό σενάριο πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές ενώ το δυσμενές σενάριο των stress tests θα καλυφθεί από το ΤΧΣ».
Στην ερώτηση αν υπάρχει τρόπος ή μηχανισμός ώστε να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου η απάντηση της θεσμικής πηγής ήταν η εξής.
«Ναι υπάρχει τρόπος το βασικό σενάριο να μειωθεί στα stress tests ώστε οι ιδιώτες μέτοχοι να θεωρήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών πιο διαχειρίσιμες.
Συγκεκριμένα αν το βασικό σενάριο διαμορφωθεί στα 12 δισεκ. και το δυσμενές 5 με 6 δισεκ. ευρώ θα μπορούσε να συμβεί το εξής.
Από το βασικό σενάριο θα αφαιρέσουμε περίπου 2,3 δισεκ. αναβαλλόμενου φόρου που θα προκύψει από το γεγονός ότι οι τράπεζες θα μεταφέρουν όλες τις ζημίες τους στο β΄ τρίμηνο του 2015.
(Εσχάτως υπάρχει μια εμπλοκή με τον αναβαλλόμενο φόρο αλλά ακόμη καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί λύση και να γίνει αποδεκτός ο αναβαλλόμενος φόρος)
Θα αφαιρέσουμε περίπου 1 δισεκ. από τις προαιρετικές προτάσεις προς τους ομολογιούχους διαδικασία που δεν θα περιλαμβάνει bail in.
Το ποσό από τα ομολογιακά θα μπορούσε να φθάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ.
Επίσης πρέπει να αφαιρέσουμε περίπου 1 δισεκ. από capital plans.
Με βάση όλα αυτά τα 12 δισεκ. του βασικού σεναρίου μαζί με το AQR θα μπορούσε να επαναπροσδιοριστεί στα 8 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες θα πρέπει να βγουν στις αγορές για 8 δισεκ.
Επίσης έχει συμφωνηθεί η Finansbank να μην πωληθεί το 2015 αλλά μέσα στο α΄ 4μηνο του 2016 και η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι το κεφαλαιακό κέρδος που θα προκύψει να προσμετρήσει στις κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής τράπεζας.
Άρα τα 8 δισεκ. κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου μπορεί να είναι και 7 ή 6,5 δισεκ. για τις τράπεζες.
Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η Πειραιώς θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως 2 δισεκ. ευρώ, η Alpha bank 1,5 δισεκ. ευρώ η Eurobank έως 1,5 δισεκ. ευρώ και η Εθνική 1 με 1,5 δισεκ ευρώ»
Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος κάποια τράπεζα να αποτύχει;
Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής «ναι υπάρχει αν και μεταξύ του σεναρίου να αποτύχει ή να περάσει οριακά μάλλον θα ποντάραμε στο σενάριο να περάσει οριακά…..»

Αξίζει να αναφερθεί ότι με core tier 1 στο 8% στο δυσμενές σενάριο και 9,5% στο δυσμενές από 5,5% το 2014 θα πραγματοποιηθούν τα stress tests του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης