Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με core tier 1 στο 8% τα stress tests – AQR και βασικό σενάριο φθάνουν τα 12 δισ και δυσμενές 4 δισ. ή σύνολο 16 δισ.

Με core tier 1 στο 8% τα stress tests –  AQR και βασικό σενάριο φθάνουν τα 12 δισ και δυσμενές 4 δισ. ή σύνολο 16 δισ.
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου δηλαδή μέσα σε 45 ημέρες θα πρέπει 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες να συγκεντρώσουν έως 8 δισεκ.
Με core tier 1 στο 8% στο βασικό σενάριο και 6,5% ή 7% στο δυσμενές από 5,5% το 2014 θα πραγματοποιηθούν τα stress tests του 2015 που θα ανακοινωθούν 30 Οκτωβρίου του 2015.
Με βάση νεότερες πληροφορίες η δομή των κεφαλαιακών αναγκών θα κινηθεί στο εύρος μεταξύ 14 και 16 δισεκ. με καλύτερο σενάριο τα 13 δισεκ. και χειρότερο τα 17 δισεκ.
Τα 20 δισεκ. ως συνολική κεφαλαιακή ανάγκη έχουν αποκλειστεί.
Με βάση τις ίδιες πηγές το AQR δηλαδή οι ζημίες που προέκυψαν από την αξιολόγηση των δανείων των τραπεζών και ευρύτερα του ενεργητικού διαμορφώνεται μεταξύ 8,5 και 9,3 δισεκ. με βασικό σενάριο 8,5 δισεκ.
Στο AQR στην καλύτερη θέση έχουν βρεθεί η Alpha bank και η Eurobank.
Μαζί με τις κεφαλαιακές ζημίες του AQR asset quality review προστίθεται το βασικό σενάριο που θα δημιουργήσει 3,5 δισεκ. νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το βασικό σενάριο θα περιλαμβάνει ανάγκες σε κεφάλαια 12 δισεκ.  και θα είναι το ποσό που θα πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Τα υπόλοιπα 4 δισεκ. αφορούν το δυσμενές σενάριο που θα καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όμως από τα 12 δισεκ. του βασικού σεναρίου θα πρέπει να αφαιρεθεί και ο αναβαλλόμενος φόρος του α΄ 6μήνου καθώς από το β΄ 6ήμηνο του 2015 η αναβαλλόμενη φορολογία δεν θα προσμετράται στα κεφάλαια.
Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει β΄ τρίμηνο του 2015 ή πρώτο 6μηνο όπερ σημαίνει ότι εύλογα θα μεταφέρουν όλες τις ζημίες στο β΄ τρίμηνο για να επωφεληθούν της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Η αναβαλλόμενη φορολογία θα μπορούσε να φθάσει τα 2,5 δισεκ. ευρώ και πιθανότατα οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να περάσουν όλες τις ζημίες στο β΄ τρίμηνο του 2015.
Ταυτόχρονα όπως έχουμε αναφέρει δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικό bail in στους ομολογιούχους έως το τέλος του 2015.
Οι τράπεζες λοιπόν σχεδιάζουν να υποβάλλουν δημόσιες προτάσεις ώστε προαιρετικά οι ομολογιούχοι να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε μετοχές….υπό τον φόβο του bail in από αρχές Ιανουαρίου του 2016.
Άρα έως 2,5 δισεκ. αναβαλλόμενος φόρος και 1 με 1,5 δισεκ. από προαιρετική συμμετοχή των ομολογιούχων σημαίνει όφελος 3,5 με 4 δισεκ. ευρώ.
Το βασικό σενάριο θα πρέπει να καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους όπερ σημαίνει 12 δισεκ. μείον 4 δισεκ. απομένουν 8 δισεκ. που πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Μπορούν να σηκωθούν από την αγορά 8 δισεκ. ευρώ;
Η Πειραιώς έχει αναφέρει ανεπίσημα ότι θα μπορούσε να αντλήσει από τις αγορές 1,5 με 1,8 δισεκ. και υπό όρους 2 δισεκ.
Η Eurobank έως 1,5 δισεκ. θα μπορούσε να το καλύψει η νέα κοινοπραξία μετόχων υπό το Fairfax.
Η Alpha bank θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως 1,5 δισεκ.
Η Εθνική 1 δισεκ. ευρώ χωρίς να αποτιμάται πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank.
Σε αυτό το σενάριο συγκεντρώνονται από ιδιώτες 6 δισεκ. ευρώ χωρίς την Finansbank.
 Αυτό το σενάριο είναι βέλτιστο, ωστόσο υπάρχει ένα πολύ κρίσιμος παράγοντας ενδέχεται επειδή όλες οι τράπεζες απευθύνονται σχεδόν στους ίδιους ξένους να δηλώνουν ενδιαφέρον τα διεθνή funds προς όλες τις τράπεζες αλλά τα πραγματικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 2-3 δισεκ. ευρώ.
Επίσης ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου δηλαδή μέσα σε 45 ημέρες θα πρέπει 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες να συγκεντρώσουν έως 8 δισεκ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα τεράστιο ρίσκο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημία και να υπάρξει τράπεζα που να μην καλύψει τους στόχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης