ΥΠΟΙΚ: Νέα χαλάρωση των capital controls - Επιτρέπεται η μεταφορά έως 500 ευρώ μηνιαίως στο εξωτερικό

ΥΠΟΙΚ: Νέα χαλάρωση των capital controls - Επιτρέπεται η μεταφορά έως 500 ευρώ μηνιαίως στο εξωτερικό
Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για το άνοιγμα λογαριασμών για φοιτητές και οπλίτες
Σε νέα χαλάρωση των capital controls προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά το βράδυ της Παρασκευής 25/9.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νέα απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ο κάθε καταθέτης επιτρέπεται ανά μήνα να μεταφέρει στο εξωτερικό έως και 500 ευρώ, μέσω τραπεζών.
Ταυτόχρονα, κάθε φυσικό πρόσωπο θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ανά μήνα ως και 500 ευρώ στο εξωτερικό μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ιδρυμάτων πληρωμών και υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων.
Επιπλέον, χαλαρώνουν οι περιορισμοί, με στόχο τη διευκόλυνση καινούργιων φοιτητών και οπλιτών που σπουδάζουν ή υπηρετούν μακριά από την οικογένειά τους.
Ειδικότερα, επιτρέπεται η δημιουργία λογαριασμού ταμιευτηρίου ή όψεως για νέους που θα σπουδάσουν για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 και θα πρέπει να μετακομίσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Επιτρέπεται ακόμα οι καινούργιοι φοιτητές να ενταχθούν ως συνδικαιούχοι σε προϋπάρχοντες λογαριασμούς.
Παράλληλα, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού ταμιευτηρίου ή όψεως για νέους που καλούνται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία από σήμερα 25 Σεπτεμβρίου.
Και στις δυο περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οπλίτες θα πρέπει να μην έχουν ήδη τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους.
Σε ό,τι αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή όταν συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι (πχ πληρωμές στο εξωτερικό) θα επιτρέπονται συναλλαγές έως και 2.000 ευρώ ανά μήνα, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Μεταξύ άλλων, με τη νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για κάλυψη εξόδων διαβίωσης, έως το ποσό των 1.800 ευρώ ανά μήνα, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS