Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέτρα ανάσχεσης της προσφυγικής κρίσης για να αποφευχθεί το χάος αναζητά η Σύνοδος - Τσίπρας: Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση

Μέτρα ανάσχεσης της προσφυγικής κρίσης για να αποφευχθεί το χάος αναζητά η Σύνοδος - Τσίπρας: Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση
Χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα

(upd9)Συγκεκριμένα σχέδια για την ανάσχεση της προσφυγικής κρίσης, που έχει λάβει διαστάσεις τραγωδίας τους τελευταίους μήνες, καλούνται να καταρτίσουν σήμερα Τετάρτη 23/9 οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και οι Ευρωπαίοι καλούνται σήμερα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, λαμβάνοντας ουσιαστικές αποφάσεις αντιμετώπισης του προσφυγικού. 
Την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής εκπροσωπεί ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας στη Σύνοδο: Το προσφυγικό χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση - Χρειάζεται επαρκής οικονομική και τεχνική στήριξη
Την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος αναμένεται να τονίσει, κατά την εισήγησή του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως επισημαίνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.
Ταυτόχρονα αναμένεται να δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.
Επιτακτική είναι η ανάγκη επαρκούς οικονομικής και τεχνικής στήριξης.
"Η ενωμένη στάση της Ευρώπης, ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών (της Τρίτης 22/9), εξασφαλίστηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, πλέον των ήδη αποφασισμένων 40.000, από τις χώρες πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Επίσης, τέθηκε από μέρους της Ελλάδας με ιδιαίτερη βαρύτητα το ζήτημα της επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες ως μέτρου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ροών, την ασφάλεια των προσφύγων και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών.

Τσίπρας (προσερχόμενος στη Σύνοδο): Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι τις ευθύνες, να μοιράζεσαι τα βάρη

Αυστηρό μήνυμα στις χώρες που αντιδρούν στην κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό.
Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας υπερθεμάτισε ότι «Ευρώπη σημαίνει μοίρασμα, σημαίνει να μοιράζεσαι τις ευθύνες, να μοιράζεσαι τα βάρη».


Tusk: Στόχος η κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου για την ανάσχεση της προσφυγικής κρίσης
Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής είναι αναγκαία η κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου για την αποφυγή του χάους και την ανάσχεση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε, σε δηλώσεις του, ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου ο πρόεδρος της ΕΕ, D. Tusk.
Πρέπει να υπάρξει ισχυροποίηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διεμήνυσε ο Tusk, για να προσθέσει πως κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου ο ίδιος θα προτείνει την υιοθέτηση και μέτρων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, καθώς οι πρόσφυγες "χρειάζονται περισσότερη στήριξη και βοήθεια".
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε πως το μείζον ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί σήμερα στη Σύνοδο είναι το εξής: Πως η ΕΕ θα διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της, "διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική".

Schulz: Χρειάζονται χρήματα για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία
Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα λύση στο προσφυγικό πρόβλημα επισήμανε ο Martin Schulz λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
«Θα ήμασταν επιτυχημένοι αν καταφέρναμε να βρούμε μια λύση για το προσφυγικό, δεν λέει κάτι αν απλά μιλήσουμε πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και εξήγησε ποια θα είναι αυτά.
«Στη σημερινή Σύνοδο πρέπει να υπάρξει απόφαση για την αποδέσμευση κεφαλαίων έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου οι πόροι δεν επαρκούν.
Εκατομμύρια πρόσφυγες χρειάζονται βασικές προμήθειες και η Ύπατη Αρμοστεία έχει ανάγκη από κεφάλαια που θα της δώσει η ΕΕ.
Αν τα κράτη μέλη δεν προσφέρουν επαρκή κεφάλαια, ρισκάρουμε να έρθουν εκατομμύρια επιπλέον πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Και φυσικά πρέπει να αναλάβουμε δράση και για τον πόλεμο στη Συρία».
Τέλος, ο Schulz εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν αντίθετες φωνές στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπλοκάρει τις διαδικασίες.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μπορεί να ήταν αντίθετος, αλλά είπε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, όπως και ο Τσέχος ομόλογός του».

Merkel: Μεγάλο λάθος για την Ευρώπη εάν δεν επιλύσει την προσφυγική κρίση - Να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Θα ήταν μεγάλο λάθος για την Ευρώπη εάν δεν προχωρήσει στην ανάσχεση της προσφυγικής κρίσης, προειδοποίησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, προσερχόμενη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό ζήτημα.
"Θα ήταν τελείως λάθος για την Ευρώπη να δηλώσει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δεσμευθούμε περισσότερο για την επίλυσή της", τόνισε η Καγκελάριος.
"Πρέπει να απαντήσουμε πως θα ισχυροποιηθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε, για να επισημάνει πως "πρέπει να προσπαθήσουμε για να βάλουμε σε τάξη την κατάσταση.
Πρέπει να στηρίξουμε χώρες όπως η Τουρκία".
Όλοι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να στείλουμε τα σωστά μηνύματα, σημείωσε.

Hollande: Να υπάρξει έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης – Απαραίτητα τα κέντρα καταγραφής
Τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.
Όπως εξήγησε, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, θα πρέπει να υπάρξουν κέντρα (hot spot) καταγραφής, όπου θα αποφασίζεται ένα θα χορηγείται άσυλο στους πρόσφυγες.
Υπερθεματίζοντας ότι η Γαλλία θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, ο Hollande ζήτησε τη στήριξη των χωρών, όπου βρίσκονται σήμερα οι μετανάστες.
«Πρέπει να δοθεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια σ' αυτές της χώρας, δηλαδή την Τουρκία, το Λίβανο κ.α.» κατέληξε.

Cameron: Η Βρετανία θα συνεισφέρει για την προσφυγική κρίση με 100 εκ. λίρες επιπλέον – Έχει ήδη δώσει 1 δισ. λίρες
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, αφού ο πριν λίγο καιρό μάλλον αρνητικός στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού David Cameron συντάσσεται πλέον στην κοινή προσπάθεια για την επίλυσή του.
«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει κατανόηση για να ανταποκριθεί σε αυτή την κρίση» αποφάνθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και δεσμεύτηκε και για τη χώρα του.
«Πρέπει να συνεισφέρουμε περισσότερο χρηματικά και να βοηθήσουμε υλικά και ηθικά τους ανθρώπους στους καταυλισμούς.
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την κατάσταση.
Η Μ. Βρετανία θα προσφέρει για την προσφυγική κρίση 100 εκ. λίρες επιπλέον, πέραν του 1 δισ. λιρών που έχει συνεισφέρει ήδη».

Rutte: Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη μεταναστευτική κρίση
Μία από τις σκέψεις των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης είναι να στηριχθούν οικονομικά και υλικοτεχνικά οι χώρες πρώτης υποδοχής.
Για παράδειγμα η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, όπου καταφεύγουν αρχικά οι πρόσφυγες, αλλά μετά από κάποιο διάστημα αναζητούν μία καλύτερη τύχη στην κεντρική Ευρώπη.
Στην ΕΕ, λοιπόν, θεωρούν ότι αν τους δοθούν κίνητρα για να παραμείνουν σε αυτές τις χώρες, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσής τους εκεί και εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις που τους φιλοξενούν, τότε θα μειωθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Αυτό εννοούσε, λοιπόν, και ο Mark Rutte, όταν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη μεταναστευτική κρίση».
Και ο Ολλανδός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες διαμετακόμισης, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος».

Mogherini: Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ποτέ λύση – Μόνο ενωμένοι θα λύσουμε τα προβλήματα
Την κοινή δράση ως τη μοναδική επιλογή για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης προέβαλε η Federica Mogherini.
H επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μίλησε με τον Κροάτη και τον Σέρβο πρωθυπουργό για να τους πείσει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
«Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση, ελπίζω να ανοίξουν ξανά και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο θέμα των προσφυγικών ροών» ανέφερε η Mogherini και συνέχισε στο ίδιο ύφος.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο αν ενωθούμε όλοι Ευρωπαίοι θα λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα και θα συνεισφέρουμε και στα εξωτερικά.
Περιμένω σημαντικές και βιώσιμες αποφάσεις, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσουμε την περιφέρεια.
Θα πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με την Αφρική για την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και με τη Συρία.
Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση είναι μόνο ένα κομμάτι από όσα πρέπει να κάνουμε.
Είναι, όμως, πολύ σημαντικό και να μας δίνει αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις μας με τους εξωτερικούς εταίρους».

Schulz: Ηθική υποχρέωση της Ε.Ε. να βοηθήσει τους πρόσφυγες - Καμία χώρα δεν μπαίνει πάνω από την Ένωση
Κανένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπαίνει πάνω από την ίδια την Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως εξήγησε, η Ε.Ε. έχει 507 εκατ. κατοίκους. Η κατανομή ενός εκατ. προσφύγων που αναζητούν άσυλο, δεν αποτελεί πρόβλημα για τα κράτη - μέλη της Ένωσης.
Ο κ. Schulz έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση της Ε.Ε. να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό ο Τσίπρας 
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία ως κύριο αντικείμενο θα έχει την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ θα κληθούν να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα και να λάβουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 09:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης